Otvorena izložba „EU i Srbija: 15 godina partnerstva“ u Tvrđavi u Nišu

0

Posetioci niške Tvrđave i Nišville Festivala moći će da posete izložbu ,,EU i Srbija: 15 godina partnerstva’’ koja je postavljena nadomak Youth stage-a (u blizini Gradske bašte). Izložba je deo obeležavanja 15-godišnjice razvojne pomoći Evropske unije Srbiji, a organizuju je Delegacija Evropske unije u Srbiji, EU info centar Beograd, EU info kutak Niš u saradnji sa razvojnim programom Evropski PROGRES.

Od 2001. godine, Srbija je dobila više od tri milijarde evra bespovratnih sredstava iz pretpristupnih fondova EU. EU i Srbija već više od decenije i po zajedno sprovode uspešne projekte širom zemlje koji su podstakli razvoj i doneli korist građanima u mnogim oblastima. Unapređeni su infrastruktura, obrazovanje, zdravstvo, zaštita životne sredine i mnogi drugi sektori.

Izložba je bila organizovana na beogradskom Kalemegdanu od 13. maja do 13. juna i novosadskom Limanskom parku od 27. juna do 4. jula, i sada je stigla u nišku Tvrđavu i postavljena je uz Youth Stage, koji je 2014. nastao kroz jedan od uspešnih EU projekata „Jazz – multikulturalni izraz“ koji je sprovela Nisville Fondacija.

Na ukupno 42 fotografije predstavljeni su rezultati zajedničkih projekata koji pomažu Srbiji da sprovede potrebne reforme, postane punopravna članica EU i da unapredi standard građana Srbije. Projekti su sprovođeni u svim oblastima i svim regionima. Veliki broj projekata sproveden je i na jugu Srbije, najčešće kroz aktivnosti Evropskog PROGRESa, koji uz finansijsku podršku EU i Vlade Švajcarske podržava razvoj 34 lokalne samouprave na jugoistoku i jugozapadu zemlje.

Osim Nisville Youth Stage-a, neki od izloženih EU projekata su izgradnja visokonaponske trafo stanice “Vranje 4”, čime je obezbeđeno stabilno snabdevanje strujom jugoistočne Srbije, kao i izgradnja dalekovoda Niš-Leskovac; doniranje opreme za rad za skoro 90 porodica izbeglih, raseljenih lica i povratnika iz južne i istočne Srbije; edukacija dece romske nacionalnosti u Vladičinom Hanu; izgradnja nove zgrade odeljenja subotičkog Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu i mnogi drugi.

Izložba ,,EU i Srbija: 15 godina partnerstva’’ u Nišu traje do 15. avgusta, a 12. avgusta će je posetiti i zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Oskar Benedikt.

Podeli

Comments are closed.