IPARD – EU podrška ruralnom razvoju

EU pomaže napore Srbije da uskladi svoje politike sa EU. U oblasti poljoprivrede, dosadašnja podrška iznosi preko 150 miliona evra. Od tog iznosa, skoro 100 miliona evra je izdvojeno putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć od 2007.

U periodu između 2014-2020, IPARD (Program pretpristupne pomoći u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja) je vodeći program u ovoj oblasti u okviru kog će za Srbiju biti izdvojeno 175 miliona evra uz još 55 miliona evra nacionalnog sufinansiranja. Direktni primaoci ukupnog iznosa od 230 miliona evra su poljoprivrednici. U okviru programa IPARD, Srbija je odlučila da sprovede šest sledećih mera:

  • Ulaganja u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava
  • Ulaganja u fizičku imovinu koja se tiču prerade i stavljanja u promet poljoprivrednih i ribarskih proizvoda
  • Ekološki orjentisana i organska poljoprivreda
  • Implementacija lokalnih razvojnih strategija—LEADER pristup
  • Diverzifikacija poljoprivrede i razvoj poslovanja
  • Tehnička pomoć

Dunje iz Jabučja

Borka Savanović iz Jabučja bavi se voćarstvom čitav život. Da bi uzgajala više dunja na 6 hektara zemlje, bilo joj je potreban traktor. Kroz IPARD fondove, Evropska unija nadoknadila je 40 odsto ukupne cene mašine. Uz novi traktor, iz ovog sela će ubuduće biti još više zdravih dunja iz Jabučja.

Bačka govedina

Već četiri decenije Pere Benčik iz Gornjeg Tavnkuta bavi se stočarstvom i uzgaja kukuruz, pšenicu, soju i lucerku. Održavanje velikog gazdinstva biće mu lakše u naredom periodu zbog dve prikolice i rolo mašine. Za mehanizaciju je 60 odsto troškova nabavke plaćeno iz sredstava EU preko IPARD programa. „Bez te pomoći, ne bih mogao sebi da priuštim tu mehanizaciju“, kaže Pere.

Slatka višnja iz Srema

Dragiša Kovačević iz Rume zasadio je 2000 stabala višanja. Teško pronalazi sezonske radnike za berbu, pa je odlučio da problem reši mehanizacijom. Kupio je mehanički berač višanja, a polovinu cene nadoknadila mu je EU kroz IPARD program. „Ove godine, prvi put sam završio berbu mašinskim putem. Bilo je brzo i pouzdano, čistiji su plodovi i ne oštećuju se stabla,“ kaže zadovoljni Dragiša.

Seno sa oblaka

Porodica Bagić već se generacijama bavi uzgojem goveda i proizvodnjom mleka. Za ishranu životinja, seju različite vrste žitarica i krmnog bilja. Novi teleskopski utovarivač, za koji su deo sredstava obezbedili preko EU - iz IPARD programa, biće im velika pomoć. Njime bale sena spuštaju i sa nekada neverovatnih 30 metara. „Imali smo mašinu koja se kvarila i usporavala nam posao, tako smo se i odlučili da kupimo novu koja nam sada rešava sve probleme“, kažu Bagići.

Očekuje se da ove mere modernizacije srpske poljoprivrede, u kojima podrška varira od 50-80% vrednosti investicije, mobilišu do 400 miliona evra ukupnih investicija u ovom sektoru tokom trajanja programa.

Program IPARD se sprovodi pod indirektnim upravljanjem, što znači da su srpske vlasti morale da uspostave složenu implementacionu strukturu koja garantuje punu transparentnost izdvojenih finansijskih sredstava i potpunu odgovornost za raspodelu tih sredstava. Evropska komisija redovno daje ocenu ovog implementacionog sistema. U prvom krugu, početkom 2018, srpske vlasti su uspele da akredituju dve mere (mera 1—ulaganja u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava i mera 3—ulaganja u fizičku imovinu koja se tiču prerade i stavljanja u promet poljoprivrednih i ribarskih proizvoda). Prvi pozivi za dostavljanje predloga su objavljeni ubrzo nakon toga.

U drugom krugu, Srbija se prijavila za akreditaciju Mere 7 – Diversifikacija farmi i razvoj biznisa; u Meru 9 – Tehnička pomoć u novembru 2019. godine, uz pozitivan odgovor od Evropske komisije koji je stigao u martu 2020. godine. Prvi poziv za podnošenje prijava u okviru Mere 7 objavljen je 8. juna 2020. godine.

IPARD bilten