Evropska zelena nedelja 2021

 Događaji u okviru Evropske zelene nedelje u Srbiji

 1. i 27. maj – „Zelena konferencija o industrijskoj politici”, u organizaciji nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje

Primena Zelene agende za Zapadni Balkan, dekarbonizacija, povećanje obnovljivih izvora energije i smanjenje ugljen-dioksida glavna su žarišna područja našeg angažovanja. Nemačka razvojna saradnja preko GIZ-a podržala je srpske partnere u uspostavljanju „Strategije industrijske politike 2020‒2030”. Stoga, logični napredak ovu strategiju oblikuje u zelenu industrijsku politiku, integrišući aspekte kao što su kružna ekonomija i zeleno finansiranje.

26‒28. maj, Beograd ‒ „Mikser Talks” na „Mikser festivalu

„Mikser festival” 2021. godine održaće se od 26. do 28. maja u „Zornica kući”, u Barajevu. Kroz tri dana umrežavanja u prirodi i razmene između različitih aktera društva, cilj festivala je da ponovo pokrene kreativne kapacitete i usmeri ih ka agendama za bolji vazduh, čistiju vodu, zdravije gradove, kružnu ekonomiju, rodnu ravnopravnost i solidarnost, održivi dizajn i oporavljenu kulturu.

Uspešna saradnja između „Mikser festivala” i Delegacije Evropske unije u Srbiji nastavlja se tokom 2021. godine organizovanjem dve tribine: „Zelena agenda za Balkan” (26. maja), gde će se ispitati dostignuća srpske i regionalne ekonomije u praćenju i sprovođenju Evropskog zelenog sporazuma; i „Studija zelenog oporavka” (28. maja), sa osvrtom na povećanu potražnju za zelenim ulaganjima; kako Srbija napreduje ka inkluzivnoj, kružnoj ekonomiji sa niskim emisijama ugljenika.

Pored toga, tokom festivala biće prikazana i izložba „Natura 2000 u kadru”, na kojoj će biti prikazane najbolje fotografije pristigle tokom foto-konkursa koji je organizovao projekat „EU za Naturu 2000 u Srbiji”, koji finansira EU u saradnji sa Energetskim portalom.

 1. maj ‒ Zelena agenda za Balkan

Panel ispituje domete srpske i regionalne privrede u praćenju i primeni Evropskog zelenog dogovora, koliko smo daleko od standarda, koliko ćemo resursa morati da uložimo u ovu zelenu tranziciju, kao i šta od ovog procesa možemo da očekujemo.

 1. maj – Predstavljanje Studije o zelenom oporavku

Potražnja za zelenim finansiranjem svakako će se znatno povećati u Srbiji dok se bude odvijao prelaz na inkluzivnu, cirkularnu ekonomiju sa niskim stepenom emisije ugljenika. Uprkos tome što je pandemija kovida 19 u poslednje vreme dovela do odlaganja i smanjivanja udela zelenih investicija, ovakav razvoj događaja usmeravaće kako politika delovanja, tako i tržišta.

      28.majKaravan za klimu

Karavan za karavan je projekat koji je osmislio Francuski institut u Srbiji 2018. godine u partnerstvu sa Centrom za promociju nauke i uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji i Programa za razvoj Ujedinjenih nacija.

Kroz povezivanje borbe protiv klimatskih promena i zaštite biodiverziteta, treće izdanje Karavana za klimu ima za cilj da informiše građane o značaju prepoznavanja zaštićenih vrsta na teritoriji Srbije. Ovo izdanje projekta sastoji se od informativne izložbe kojom se publici predstavljaju posledice klimatskih promena koje direktno utiču na biodiverzitet (otapanje glečera, rast temperature, acidifikacija okeana, ekstremne vremenske prilike poput požara). Izložba predstavlja invazivne vrste, planinska staništa, močvare i biodiverzitet urbanih sredina i predstavlja načine da se doprinese zaštiti biodiverziteta. Projekat takođe obuhvata interaktivne modele koje je dizajnirao Centar za promociju nauke kao i interaktivne izložbe sa ciljem da aktivno uključe mlade ljude u zaštitu biodiverziteta.

Tokom Zelene nedelje EU, izložba će:

Od 28. maja u Centru za zaštitu prirode Vojvodine u Novom Sadu (Centar za društveno povezivanje koji je osmislio Program za razvoj Ujedinjenih nacija u Srbiji. Publika će biti u prilici da vidi izbor relevantnih francuskih kratkih filmova, titlovanih u Srbiji.

Od 5. juna, izložba će biti postavljena na Obilićevom vencu u Beogradu

Digitalna verzija izložbe je takođe dostupna, na srpskom i francuskom: http://karavanzaklimu.rs/digital/sr

Karavan za klimu 3.0 je putujući projekat koji ide svuda po Srbiji. Pogledajte kada će projekat biti u poseti blizu vas: http://karavanzaklimu.rs/kalendar/

 1. maj – Akcija čišćenja Petrovaradinske tvrđave i njenog podzemlja, u saradnji sa Erazmus studentskom mrežom Srbije (ESN)

Članovi Erazmus mreže studenata iz Novog Sada, u saradnji sa udruženjem UGRIP, organizovaće akciju čišćenja Petrovaradinske tvrđave i njenih podzemnih tunela, kako bi uklonili nagomilano smeće na području ovog kulturno-istorijskog spomenika. Pored čišćenja, cilj ovog događaja je i da podigne svest, pre svega kod mladih ljudi, o zagađenju i zaštiti životne sredine, kao i o značaju očuvanja kulturno-istorijskog nasleđa.

 1. jun 2021, 15.30-16.30 Online – “Zdrava životna sredina za zdrav život health”

Ovaj događaj ističe višestruke veze između kvaliteta naše životne sredine i zdravlja i blagostanja Evropljana. U Evropi je i dalje značajan procenat bolesti izazvan zagađenjem životne sredine koja je rezultat ljudske aktivnosti.

Prijavite se ovde: https://www.ubivent.com/register/11/eugreenweek2021

 1. jun, Online- Sesija “Ka čistom vazduhu na zapadnom Balkanu

Online sesija, na kojoj se okupljaju različite zainteresovane strane, posvećene zagađenju vazduha usled sagorevanja i dekarbonizacije uglja na zapadnom Balkanu, a organizovana u saradnji sa Evropskom agencijom za životnu sredinu, Zajedničkim istraživačkim centrom i Generalnim direktoratom za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju.

Kvalitet vazduha je jedna od glavnih briga za zdravlje i životnu sredinu na zapadnom Balkanu. Proces pristupanja ovih zemalja nameće, između ostalog, približavanje pravnim tekovinama EU u oblasti životne sredine i klimatskih promena. Ovo je glavni izazov i istovremeno prilika da se poboljša ne samo ozbiljna situacija zagađenja na zapadnom Balkanu, već i da se susednim državama članicama EU pomogne da postignu svoje ciljeve u oblasti upravljanja kvalitetom vazduha. S tim u vezi, ambiciozni ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan (9 milijardi evra) povezan sa Zelenom agendom za zapadni Balkan mogao bi biti ključni instrument za održivi razvoj ovog regiona. Fokus sesije biće zagađenje vazduha sagorevanjem uglja i politike koje su – ili bi mogle biti – planirane ili sprovedene za dekarbonizaciju regiona radi boljeg kvaliteta vazduha i zdravijeg života.

Registrujte se ovde: https://www.ubivent.com/register/11/eugreenweek2021

 1. jun, Beograd – Biciklistička vožnja povodom Svetskog dana bicikla

Na lokaciji ispod Brankovog mosta kod biciklističkog lifta, u četvrtak, 3. juna od 16 do 18 časova, predstavnici udruženja Ulice za bicikliste, Ujedinjenih nacija u Srbiji, Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Ambasade Kraljevine Holandije obeležiće Svetski dan bicikla. Svi oni koji se biciklom vraćaju sa posla, iz škole, sa fakulteta a i oni koji se rekreiraju dobiće besplatan laki servis za bicikle. Dok čekaju da im se dopumpaju gume ili dotegnu kočnice, moći će da se počaste holandskim palačinkama i dobiju priručnik „Beograd na pedale”. Zamenite automobile ili javni prevoz biciklom, poruka je Svetskog dana bicikla. Promocija zdravijeg i ekološki prihvatljivijeg vida prevoza, kao i podizanje svesti šire javnosti o bezbednosti dvotočkaša ciljevi su ovog događaja.

 1. jun, 10.00-11.00: “Korišćenje drveta za ogrev: izazovi i rešenja za smanjenje vazdušnog zagađenja unutar i izvan domova“ 

Kvalitet vazduha je jedan od najvećih zdravstvenih i problema životne sredine na Zapadnog Balkanu. U tom smislu, ambiciozni Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan (9 milijardi evra) koji je u vezi sa  Zelenom agendom za Zapadni Balkan, mogao bi da bude ključni instrument za održivi razvoj u regionu.

Fokus ove sesije će biti na vazdušnom zagađenju izazvanom sagorevanjem uglja i na politikama koje su, ili bi mogle da budu, planirane ili sprovedene u cilju dekarbonizacije regiona sa ciljem boljeg kvaliteta vazduha i zdravijeg života. 

 1. jun, Niš ‒ Otvaranje izložbe „Nišava – održiva budućnost reke”

Izložba „Nišava – održiva budućnost reke” ukazuje na uzajamni uticaj ljudske aktivnosti i reke Nišave, što se odražava ne samo na kvalitet javnog zdravlja, hrane i života stanovnika grada Niša već i čitavog Crnomorskog sliva kuda Nišava otiče. Na deset dvostranih panela prikazano je na koji način Nišava utiče na život Niša i Nišlija. Poslednji segment izložbe odnosi se na budućnost reke, te ukazuje na važnost prerade otpadnih voda kao značajnu šansu oporavka najvažnijeg prirodnog resursa koji imamo. Ovim se ujedno najavljuje postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu sa kanalizacionim sistemom. Srbija, EU i Švedska će ovu investiciju zajedno sprovesti u delo.

 1. jun, Botanička bašta, Beograd – Predstavljanje rezultata projekta „EU za NATURU 2000 u Srbiji

Srbija će, 4. juna, u Botaničkoj bašti u Beogradu, proslaviti Evropski dan „Natura 2000” prezentacijama nedavnih dešavanja i rezultata projekta „Natura 2000”, koji u Srbiji finansira EU.

Događaj će promovisati:

primenu Direktive o pticama i staništima u Republici Srbiji;

identifikaciju mreže „Natura 2000” u Republici Srbiji, projekat „Natura 2000”;

upravljanje podacima o biodiverzitetu, aktivnosti na terenu i mobilnu aplikaciju „Terenska”;

premijeru filma o projektu „Natura 2000”;

prezentaciju ažurirane nacionalne veb-stranice „Natura 2000”;

najbolje fotografije sa foto-konkursa „Natura 2000”.

 1. jun, Novi Sad – Edukativna biciklistička tura povodom Svetskog dana zaštite životne sredine

EU info kutak, u saradnji sa udruženjem „Eko kurir”, organizovaće edukativnu biciklističku turu radi obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine. Ova biciklistička tura će, pored promocije transporta bez zagađenja i zdravih stilova života, uključiti i predavanje na plavnom području Šodroš‒Dunavac o značaju očuvanja prirodnih staništa i biljnim i životinjskim vrstama koje žive u neposrednoj blizini grada, koje će održati profesor biologije i ekologije. Vožnja će se odvijati duž evropskog biciklističkog koridora EuroVelo6.

Partnerski događaji Evropske zelene nedelje

Pored ovih, postoji preko 15 zvaničnih partnerskih događaja Evropske zelene nedelje širom Srbije. Od Srbobrana do Novog Pazara i od Temerina do Zrenjanina – lokalne organizacije, opštine i zajednice slave i učestvuju. Posetite događaje ili se pridružite nekoj od aktivnosti:

https://www.eugreenweek.eu/partner-events?country=Serbia&theme=All&start=&end=.