Borelj: Sloboda medija je pravo ne samo radnika u medijima, već i svih nas

0

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj Fronteles izdao je saopštenje povodom Svetskog dana slobode medija, u kojem se navodi:

„Na Svetski dan slobode medija, odajemo počast suštinskoj ulozi novinarstva u održanju slobode izražavanja na internetu i van te mreže u demokratskim društvima i njegovanju transparentnosti i odgovornosti.

Kriza izazvana COVID-19 dovela je do oštrog shvatanja važnosti rada medija. U doba nesigurnosti, više nego ikad pre, pristup pouzdanim informacijama koje su podržane činjenicama, bez neželjenih smetnji i uticaja, presudan je i doprinosi otpornijem društvu. Zabrinjavajuće je što se pandemija COVID-19 u nekim zemljama koristi kao izgovor za nametanje neprimerenih ograničenja slobodi medija.

Uprkos dodatnim rizicima i izazovima koji nastaju zbog pandemije COVID-19, novinari i medijski radnici širom sveta nastavljaju svoj izuzetno važan posao, ponekad i u teškim okolnostima. Daju glas najugroženijima, omogućavajući da se njihove priče čuju. Donose svedočenja iz manje pristupačnih područja, uključujući zone sukoba. Oni pružaju osnovne informacije o često razornom uticaju pandemije u različitim delovima sveta, kao i o ohrabrujuće priče o solidarnosti i hrabrosti.

Novinari su najvažniji u omogućavanju rasprave o tome kako se društva mogu bolje pripremiti za izazove, kao one sa kojima se trenutno suočavamo, i na kraju, kako društva mogu postati sigurnija, naprednija i održivija. Novinari moraju biti u mogućnosti da rade slobodno. Danas, možda više nego ikad, sloboda štampe je kamen temeljac demokratskih društava, koja mogu napredovati samo ako građani imaju pristup pouzdanim informacijama i mogu da prave informisane odluke. Novinarstvo pomaže u otkrivanju i suzbijanju dezinformacija.

U previše zemalja, novinari moraju da se bore protiv restriktivnih zakonodavstava, koja se ponekad pripisuju i krizi izazvanoj COVID-19, koja ograničavaju slobodu izražavanja i slobodu medija. Sve je više slučajeva isključivanja interneta i zatvaranja veb stranica. Izveštači, posebno žene, izloženi su prljavim kampanjama, finansijskim pritiscima i napadima državnih ili partijskih medija, često ih prisiljavajući na samocenzuru. Previše njih se suočava sa uznemiravanjem, proizvoljnim hapšenjem i zatvorom. Previše novinara je izgubilo život zbog svog posla.

Evropska unija radi na domaćem planu i u inostranstvu na suzbijanju zdravstvenih, ljudskih prava i socio-ekonomskih implikacija pandemije, uključujući i one koje se odnose na medijske kuće. Iako se beskompromisno pridržava slobode izražavanja, odgovor EU se takođe fokusira na borbu protiv dezinformacija o COVID-19. To uključuje promociju pouzdanih izvora, umanjivanje lažnog ili pogrešnog sadržaja i uklanjanje nezakonitog sadržaja. Ove akcije mogu uspeti samo ako se mogu nadograditi na savesni rad predanih i hrabrih novinara, čiji svakodnevni napori čine društva sigurnijim, pravednijim i demokratičnijim.

Danas, EU snažno potvrđuje svoju stalnu podršku ključnoj ulozi nezavisnih i pouzdanih medija širom sveta. Sloboda štampe je pravo, ne samo medijskih profesionalaca, već i svakog od nas.“

O Svetskom danu slobode medija govorio je i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

Pogledajte i video potpredsednice Evropske komisije zadužene za vrednosti i transparentnost Vere Jurove

Podeli

Comments are closed.