EU pomaže Zapadnom Balkanu u borbi protiv COVID-19

0

Evropska unija pomoći će borbu Zapadnog Balkana protiv pandemije COVID-19 sa preko 410 miliona evra, namenjenih za hitne medicinske potrebe, kao i ekonomski oporavak nakon što se kriza završi. Srbiji je opredeljeno 93 miliona evra, potvrdila je Evropska komisija.

Komisija je najavila do 38 miliona evra neposredne podrške Zapadnom Balkanu za rešavanje zdravstvenih izazova u borbi protiv korona virusa, dok će 374 miliona evra biti preraspoređeno kako bi se pomogao društveno-ekonomski oporavak regiona.

„Evropa se suočava sa do sada neviđenom zdravstvenom krizom, ali čak i u ovim teškim vremenima uvek ćemo biti tu za naše partnere sa Zapadnog Balkana. Pomoći ćemo našim partnerima da pokriju trenutne potrebe njihovih zdravstvenih sistema, a istovrmeeno ćemo promovisati dugoročne mere za ublažavanje društveno-ekonomskog uticaja krize, uključujući i podršku mala i srednja preduzeća u regionu“, kaže evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varheji.

Komisija uključuje Zapadni Balkan u EU inicijative za borbu protiv krize COVID-19, poput zajedničkih programa nabavke lične zaštitne opreme i ubrzala je implementaciju projekta sa Evropskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Prvobitno predviđen za 2021. godinu, ovaj projekat će poboljšati kapacitete za ispitivanje i kontrolu zaraznih bolesti, omogućiti bolju spremnost za medicinske hitne slučajeve i podržati razvoj mikrobioloških sistema za javno zdravlje.

Komisija takođe blisko sarađuje sa međunarodnim finansijskim institucijama i relevantnim finansijskim institucijama iz država članica EU kao TEAM EUROPE kako bi pružila koordinisan odgovor za podršku realnoj ekonomiji, uključujući pomoć malim i srednjim preduzećima, likvidnost i bankarski sektor. Pored toga, Komisija sarađuje sa Savetom za regionalnu saradnju (RCC) i sekretarijatima Sporazuma o transportnoj zajednici i Zone slobodne trgovine u Centralnoj Evropi (CEFTA) na rešavanju pitanja koja utiču na snabdevanje i kretanje robe u regionu, kao i između regiona i EU.

Grafički pregled pomoći EU Zapadnom Balkanu u borbi protiv COVID-19

Odgovor EU na epidemiju COVID-19

Podeli

Comments are closed.