Evropska komisija i Evropski savet odredili prioritete u borbi protiv COVID-19

0

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i šefovi država zemalja članica održali su videokonferenciju povodom izbijanja epidemije virusa COVID-19.

Države članice izrazile su saučešće Italiji i drugim državama koje su teško pogođene. Tokom videokonferencije, istakle su potrebu da rade zajedno i učine sve što je potrebno i da deluju brzo.

„Naglasili smo potrebu za zajedničkim evropskim pristupom i uskom koordinacijom s Evropskom komisijom. Ministri zdravlja i ministri unutrašnjih poslova trebalo bi da se svakodnevno konsultuju kako bi se osigurala odgovarajuća koordinacija i kako bi se došlo do zajedničkih evropskih smernica“, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.

Tokom sastanka razmenjene su informacije i primeri iz prakse, a identifikovana su 4 prioriteta.

1) Ograničavanje širenja virusa. Države članice složile su se da je zdravlje građana prvi prioritet i da bi mere trebalo da budu zasnovane na nauci i medicinskim savetima. Mere moraju biti proporcionalne kako ne bi imale prekomerne posledice po društva u celini. Čelnici su se takođe složili da će o ovoj tački deliti sve relevantne informacije kroz postojeće mehanizme koordinacije.

2) Obezbeđivanje medicinske opreme. Postignut je sporazum koji će Komisiji dati zadatak da analizira potrebe i smisli inicijative za sprečavanje nestašica. Komisija je obavestila da će nastaviti sa angažmanom u industriji i sprovoditi zajedničke javne nabavke. Štaviše, Komisija namerava da kupi ličnu zaštitnu opremu kroz Okvir civilne zaštite – RescEU. Mora se osigurati da unutrašnje tržište pravilno funkcioniše i da se izbegnu neopravdane prepreke. Posebna pažnja mora se posvetiti maskama i respiratorima.

3) Promocija istraživanja, uključujući vakcinu. Države članice naglasile su važnost pojačanja napora na istraživanju. Komisija je već prikupila sredstva od 140 miliona evra i odabrala 17 projekata koji će to učiniti.

4) Rešavanje socijalno-ekonomskih posledica. Unija i njene države članice, spremni smo da iskoristimo sve neophodne instrumente. Posebno ćemo se pozabaviti bilo kojim uticajem na likvidnost, na podršku malim i srednjim preduzećima i određenim pogođenim sektorima i njihovim zaposlenima. Biće potrebna fleksibilna primena pravila EU, posebno u pogledu državne pomoći i Pakta za stabilnost i rast.

Takođe, biće pokrenuta Investiciona inicijativa odgovora na krizu oko COVID-19 virusa, koja će iznositi 25 milijardi evra. Predsednica Komisije pokrenula je inicijativu da 7.5 milijardi evra postane dostupno do kraja ove nedelje.

Komisija će pažljivo pratiti ekonomska kretanja u Uniji i preduzeti sve potrebne korake. Države članice i institucije će pratiti pažljivo i odmah. Države članice i institucije pratiće sve nivoe. Evropski savet će se vratiti na ovo pitanje tokom samita 26. i 27. marta kako bi doneo bilo kakve dodatne odluke.

Više informacija o odgovoru EU na krizu oko COVID-19 virusa

Podeli

Comments are closed.