Fronteks – Evropski savet potvrdio sporazume sa Srbijom i Crnom Gorom

0

Savet Evropske unije usvojio je odluku o zaključenju sporazuma sa Srbijom i Crnom Gorom o saradnji u upravljanju granicom između ove zemlje i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks).

“Bliska saradnja sa našim partnerima na Zapadnom Balkanu je od suštinske važnosti za rešavanje zajedničkih migracionih izazova sa kojima smo suočeni. Danas sklopljeni sporazumi o saradnji na upravljanju granicom sa Crnom Gorom i Srbijom važan su deo naše ukupne strategije za upravljanje granicom”, izjavio je Davor Božinović, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske.

Ovaj sporazum će omogućiti Fronteks-u da pomogne Srbiji u upravljanju granicama, sprovede zajedničke operacije i rasporedi timove u regionu ove zemlje koji se graniči sa EU, pod uslovima koji su definisani sporazumom. Ove aktivnosti usmerene su na rešavanje problema ilegalnih migracija, posebno naglih promena migracionih tokova i prekograničnog kriminala, a mogu uključivati pružanje povećane tehničke i operativne pomoći na granici.

Ojačana saradnja između prioritetnih trećih zemalja i Fronteksa pomoći će u suzbijanju ilegalne imigracije i daljem poboljšanju sigurnosti na spoljnim granicama EU.

Usvajanje sporazuma pozdravio je i evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Oliver Varheji, koji je na zvaničnom Tviter nalogu napisao da se radi o dobroj vesti koja potvrdjuje partnerstvo sa dve zemlje, kao i blisku saradnju sa celim regionom.

Sporazum sa Srbijom stupiće na snagu nakon što se završi period ratifikacije, dok će onaj sa Crnom Gorom početi da se primenjuje od 1. jula.

Podeli

Comments are closed.