Izjava visokog predstavnika Žozepa Borelja povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije

0

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, Evropska unija odaje počast svom bigatstvu ljudske različitosti i pravu svake osobe da se ponosi time ko je, da utvrdi sopstveni identitet i da voli osobu po svom izboru.

Kako je svet fokusiran na napore da se obuzda pandemija COVID-19, podsećamo se i ističemo posebne izazove sa kojima se suočavaju lezbejke, gej, biseksualne, transrodne i interseksualne (LGBTI) osobe u mnogim delovima sveta. Često se suočavaju sa stigmom, diskriminacijom i ograničenjima u pristupu zdravstvenim uslugama zbog diskriminatornih zakona i negativnih stavova društva. Za mnoge LGBTI osobe, izostanak podrške porodice ili zajednice povećava njihovu ranjivost na nasilje, nezaposlenost, siromaštvo i beskućništvo. Pozdravljamo izjavu Visokog komesara za ljudska prava o ciljanim akcijama potrebnim za zaštitu LGBTI osoba usred pandemije i podvlačimo važnost saradnje s LGBTI zajednicama pri planiranju i sprovođenju nacionalnih strategija borbe protiv pandemije.

Neprihvatljivo je da se ljudska prava i dalje krše i zloupotrebljavaju u svim delovima sveta, bez ikakve odgovornosti, na osnovu percipirane ili stvarne seksualne orijentacije ili rodnog identiteta. Kriminalizacija seksualne orijentacije i nepriznavanje trans i interseks identiteta dovodi do stigme i marginalizacije LGBTI osoba, povećavajući izazove sa kojima se suočavaju u slobodnom pristupu zdravstvenim uslugama. LGBTI osobe su takođe žrtve nasilja i zlostavljanja, dok je nasilje u porodici u porastu tokom ograničenog kretanja. Sada je više nego ikad vreme da međunarodna zajednica potvrdi svoje obaveze u borbi protiv svih oblika nasilja, diskriminacije, govora mržnje i zločina iz mržnje prema LGBTI osobama na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili bilo kog drugog razloga.

Evropska unija je odlučna da se bori protiv nekažnjivosti za kršenje ljudskih prava, diskriminaciju i zlostavljanje LGBTI osoba širom sveta. Pokretanjem nove Strategije za ravnopravnost LGBTI + osoba od strane Evropske komisije, EU će unaprediti zaštitu njihovih ljudskih prava. Radićemo sa svim našim partnerima unutar i izvan EU, udružujući snage sa međunarodnim organizacijama, civilnim društvom i borcima za ljudska prava u odbrani prava LGBTI osoba i promovisanju jednakosti i poštovanja različitosti. EU i njene države članice će se pridržavati obaveza u skladu sa Smernicama EU za promovisanje i zaštitu uživanja svih ljudskih prava LGBTI osoba i smernicama EU o ljudskim pravima i nediskriminaciji u spoljnim poslovima.

Evropska unija podseća da su sva ljudska prava univerzalna, nedeljiva, međuzavisna i međusobno povezana. Ovo se ne može zaboraviti u trenutku globalne krize i pri povratku u uobičajeno stanje. Obavezujemo se da ćemo osigurati da naš odgovor podržava dostojanstvo i ljudska prava svih, bez ikakve diskriminacije, i pozivamo sve vlade širom sveta da učine isto. Niko ne sme biti zaboravljen i ljudsko pravo se ne može zanemariti.

Izjava

Podeli

Comments are closed.