Kolumna komesara Varhejija za Večernje Novosti: Uprkos svemu, pandemija COVID-19 učvrstila veze Evropske unije sa Zapadnim Balkanom

0

„U maju je Zagreb, glavni grad Hrvatske, trebalo da bude domaćin samita Evropske unije i Zapadnog Balkana, na kojem bi lideri, između ostalog, usvojili ekonomski i investicioni plan za region. Taj plan je jedan od tri elementa novog pristupa Evropske komisije za region, a izrađen je kao dopuna na ranija dva elementa, tačnije, revidiranu Metodologiju proširenja EU, koju je Komisija predstavila u februaru radi vraćanja kredibiliteta jednoj od najvažnijih politika Unije, te odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom, koju su čelnici EU usvojili u martu zajedno s revidiranom Metodologijom.

Pandemija COVID-19 nije poremetila ovaj pažljivo pripremani plan. Nije promenila naš cilj, niti ambiciju i odlučnost, što se lako moglo dogoditi. Naime, pandemija je snažno pogodila Evropsku uniju i ceo kontinent i uzrokovala nezamislive ljudske gubitke. Komisija je preduzela vanredne mere za podršku i pomoć državama članicama u rešavanju krize, spašavanju života, zaštiti zdravstvenih sistema i ublažavanju socio-ekonomskih efekata. Istovremeno, Komisija je jasno isticala da se pandemija može pobediti isključivo kroz globalno delovanje i rad s partnerima.

Nigde ovo nije bilo očiglednije kao na Zapadnom Balkanu, regionu u samom srcu Evrope, okruženom sa svih strana državama članicama Unije. Zapadni Balkan je bio prvi region gde su se ovakva promišljanja pretočila u konkretno delovanje. Nakon onih teških prvih dana, Komisija je već u drugom delu marta preduzela konkretne mere kako bi pružila podršku svim partnerima u regionu – Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji. Mere uključuju podršku za zadovoljavanje hitnih potreba, kao i ekonomski oporavak, a finansijski paket u iznosu od 3,3 milijarde evra bespovratnih sredstava i zajmova je sada neuporediv sa bilo kojim drugim merama podrške.

Ovakva nezapamćena solidarnost se tu ne završava. Imajući u vidu njegovu evropsku perspektivu, EU tretira Zapadni Balkan kao povlašćenog partnera kome je omogućen pristup brojnim inicijativama i instrumentima namenjenim državama članicama. Pozvali smo vlade regiona da se pridruže Sporazumu EU za nabavku medicinske opreme, region je izuzet od zahteva za izdavanjem prethodne dozvole za izvoz, a zelene transportne trake za lakši prevoz roba proširene su na granice sa regiona i unutar njega. Region je povezan s relevantnim zdravstvenim telima Unije i zemlje u fazi pregovora moći će da koriste pogodnosti iz Fonda solidarnosti EU. Istovremeno, EU ceni podršku partnera Zapadnog Balkana kroz osiguran medicinski kadar i opremu.

Samit u Zagrebu se sada održava u formatu video konferencije, ali nije otkazan. Ušli smo u ovu krizu zajedno i zajedno ćemo iz nje izaći. Nastavljamo da pružamo podršku privrednom oporavku regiona koji će ujedno približiti partnere Uniji. Naše ekonomije su blisko povezane, a ekonomski i investicioni plan koji je sada pomeren za drugu polovinu ove godine biće još važniji. Ciljevi ovog plana su podsticanje dugoročnog oporavka, modernizacija ekonomije, podsticanje privrednog rasta, podrška reformama potrebnim na evropskom putu, a samim tim i da se počne sa prevazilaženjem nedostataka u razvoju i brže ostvarivanje pogodnosti za stanovništvo.

Plan će se fokusirati na povezanost, posebno u oblastima transporta i energetike, ali i na ekonomiju u korist ljudi, kao i na digitalnu i zelenu transformaciju. U narednim nedeljama i mesecima region ima priliku da dodatno nadahne ovaj plan iznošenjem konkretnih planova i ideja i bliskom saradnjom. Regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi zaista će se pokazati ključnim za ekonomski oporavak. Isto važi i za nastavak reformi, dakle, ne samo usvajanje propisa, već i istinska primena preduzetih mera. Mora se održati fokus na vladavini prava, funkcionisanju demokratskih institucija i javnoj upravi.

Zajedno ćemo prevazići ovu krizu i iz nje izaći snažniji. Pandemija COVID-19 jasno je potvrdila da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji. Ove godine smo napravili važne korake uprkos pandemiji i treba da nastavimo da ih nadograđujemo u pravcu istinski ujedinjenog evropskog kontinenta.“

Autor: Oliver Vaheji, evropski komesar za susedsku politiku i proširenje

Podeli

Comments are closed.