Koordinisani EU odgovor na krizu COVID-19

0

COVID-19 je ozbiljna medicinski hitna situacija za naše građane, društva i ekonomije, uz potvrđene slučajeve u svim državama članicama, a ujedno je i veliki ekonomski šok za EU, stoji u saopštenju Evropske komisije.

Komisija je danas predstavila plan za ublažavanje društveno-ekonomskog uticaja epidemije COVID-19, usredsređen na evropski koordinirani odgovor. Komisija će koristiti sve instrumente kojima raspolaže za ublažavanje posledica pandemije, posebno:

– Obezbediti neophodne zalihe zdravstvenih sistema očuvanjem integriteta jedinstvenog tržišta i proizvodnje i distribucije lanaca vredonsti;

– Podržati ljude tako da se na dohodak i radna mesta ne utiču nesrazmerno i da se izbegne trajni efekat ove krize;

– Podržati kompanije i osigurati da likvidnost finansijskog sektora može i dalje podržavati privredu – I omogućiti državama članicama da deluju koordinisano, koristeći potpunu fleksibilnost okvira Pakta o državnoj pomoći i stabilnosti i rastu.

„Pandemija koronavirusa sve nas testira. Ovo nije samo do sada neviđeni izazov za naše zdravstvene sisteme, već i veliki šok za naše ekonomije. Važni ekonomski paket najavljen danas bavi se ovom krizom. Spremni smo da učinimo više kako se situacija razvija. Učinićemo sve što je potrebno da podržimo Evropljane i evropsku ekonomiju“, kaže predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Detaljnije

Odgovor EU na korona virus 

Podeli

Comments are closed.