„Organik bridž“ proizvođače iz Srbije i Hrvatske upoznaje sa evropskim praksama i iskustvom

0

„Organik bridž“ je najveći prekogranični projekat u oblasti organske poljoprivrede u ovom delu Evrope, koji finansira Evropska unija, a u sklopu projekta, organski proizvođači iz Srbije i Hrvatske boravili su u Beču, na studijskom putovanju koje su početkom maja organizovali projektni partneri – Centar za organsku proizvodnju iz Selenče, Tera Tehnopolis iz Osijeka, Teras iz Subotice i Grad Valpovo.

Sedamdeset proizvođača organske hrane iz Srbije i Hrvatske, kao i novinari koji se bave ovom temom, posetili su poljoprivredno gazdinstvo Adamah Biohof, nadomak Beča, na kom porodica Zubek na blizu 140 hektara uzgaja povrće, voće i žitarice, uključujući i povrtarsku proizvodnju u plastenicima. Ono po čemu su poznati je i prodaja biopaketa, odnosno paketa organskih prozvoda čiji sadržaj biraju kupci, a koji im se dostavlja na kućnu adresu.

Simon, najmlađi od četvoro dece u porodici Zubek, u potpunosti je angažovan na ovom poljoprivrednom gazdinstvu. On objašnjava da, pored svih članova porodice, na imanju radi i 140 radnika. Svi oni zaslužni su i odgovorni za uspešan proizvodno – tržišni ciklus, od proizvodnje organskih namirnica, preko prerade i pakovanja do prodaje.

„Uzgajamo 60 različitih kultura, najviše šargarepe, a tu su i peršun, paštrnak, celer, paradajz, dinje, jabuke, paprika, zelena salata, začinsko bilje… Pre 20 godina počeli smo sa organskim uzgojem i tada je to bilo komplikovano jer nismo imali od koga da naučimo sve što nas je zanimalo. Sada je situacija znatno drugačija. Ovo je pretežno ravničarska zemlja i sve je veći broj organskih proizvođača ali i dalje taj broj nije velik. Subvencije od države dobijamo, nisu velike i zavise od kulture. Pored toga, spram konvencionalne, organska proizvodnja je teža i zahtevnija, jer je potrebno više ručnog rada što povećava troškove. Srećom, zemlja je kvalitetna, dobro rađa i sve što imamo trudimo se da iskoristimo – sveže namirnice prodajemo, a od onih koje su „oštećene“ pravimo ajvar, sok od šargarepe, pesto sos“, objašnjava on.

U sklopu imanja nalazi se i prodavnica u kojoj se mogu kupiti njihovi proizvodi i sadnice, a oni koji naručuju organske pakete mogu u potpunosti da se oslone na njih jer sarađuju i sa proizvođačima mesa, mleka i mlečnih proizvoda. Prvih 60 biopaketa isporučili 2001. godine, a posao je rastao eksponencijalno. Investirali su u servis dostave i softver za poručivanje, tako da je sve podređeno zahtevima mušterija, kojih sada ima nekoliko hiljada.

„Ono što mi ne proizvedemo, dobavljamo od manjih proizvođača koji ipak mogu da isporuče dovoljne količine tako da možemo biti sigurni da ćemo podmiriti potrebe naših mušterija. Ti proizvodi su visokog kvaliteta i danas naši kupci mogu, pored namirnica, hrane i pića, poručiti i organsku kozmetiku“, kaže on.

Organski proizvođači iz Srbije i Hrvatske, pored Adamaha, obišli su i ulični market organskih proizvoda u centru Beča, a poseta Austriji, kao i prethodna studijska putovanja u Mađarsku i Slovačku, omogućila su im da steknu uvid u nove trendove kada je o proizvodnji ove hrane reč, ali i o funkcionisanju tržišta i najboljim rešenjima za plasman onoga što uzgajaju u svojim baštama i štalama.

„Organik bridž“ vredan je 550 hiljada evra i sprovodi se u sklopu programa Intereg IPA prekogranične saranje Hrvatska – Srbija 2014 – 2020, kako bi se unapredila organska poljoprivreda, podstakle privredne i preduzetničke aktivnosti, razvilo tržište organskih proizvoda i poboljšao život u ruralnim sredinama.

Podeli

Comments are closed.