Otvaranje izložbe „Nišava – održiva budućnost reke”

0

Izložba „Nišava – održiva budućnost reke” biće zvanično otvorena u četvrtak, 3. juna 2021. od 11.30 sati u parku „7. juli“ na niškom keju, gde će biti postavljena sve do 20. juna. Izložba na otvorenom donosi priču o životu grada, njegovih stanovnika i Nišave tokom istorije i danas.

Na deset dvostranih panela prikazano je na koji način Nišava utiče na život Niša i Nišlija. Poslednji segment izložbe odnosi se na budućnost reke, te ukazuje na važnost prerade otpadnih voda kao značajnu šansu oporavka najvažnijeg prirodnog resursa koji imamo. Ovim se ujedno najavljuje  postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu sa kanalizacionim sistemom. Srbija, EU i Švedska će ovu investiciju zajedno sprovesti u delo. 

Na otvaranju izložbe medijima će se obratiti:

  • Jan Lundin, ambasador Švedske
  • Sandra Dokić, pomoćnica ministra u Ministarstvu zaštite životne sredine
  • Antoan Avinjon, Delegacija EU u Srbiji
  • Adriana Anastastov, gradska većnica Grada Niša
  • Dušan Radivojević, direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj

Izložba je deo „EU zelene nedelje” koja se ove godine obeležava od 29. maja do 4. juna širom Evrope sa istim ciljem – postizanja “nultog zagađenja” i očuvanja životne sredine.

Većina neprečišćenih komunalnih i industrijskih otpadnih voda se direktno ispušta u reku Nišavu i prirodne vodotokove, što predstavlja jedan od ključnih faktora zagađenja životne sredine. Izložba “Nišava – održiva budućnost reke” ukazuje na uzajamni uticaj ljudske aktivnosti i reke Nišave, što se odražava ne samo na kvalitet javnog zdravlja, hrane i života stanovnika grada Niša, već i čitavog crnomorskog sliva kuda Nišava otiče.

Švedska podržava Vladu Srbije i Grad Niš sa 1,3 miliona evra u pripremi dokumentacije za postrojenje u okviru projekta „Podrška razvoju infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine“ – PEID.  EU će u značajnoj meri učestvovati u finansiranju izgradnje samog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a u realizaciji projekta aktivno učestvuju Grad Niš i Vlada Republike Srbije.

Podeli

Comments are closed.