Saopštenje Evropske komisije povodom Međunarodnog dana Roma

0

Romi u Evropi i dalje se suočavaju sa diskriminacijom, stoji u saopštenju Evropske komisije povodom Međunarodnog dana Roma, koje su potpisale potpredsednica Komisije Vera Jurova i komesarka za ravnopravnost Helena Dali.

„Živimo u vanrednoj situaciji globalne krize. Vidimo lepe primere solidarnosti, gde se ljudi okupljaju kako bi pomogli jedni drugima, ali takođe vidimo i one koji situaciju koriste da šire strah, gnev i mržnju – često ciljajući na najugroženije i već teško diskriminisane grupe, poput Roma.

Ovaj dan trebao bi da služi kao podsetnik da su Romi – kao najveća evropska etnička manjina – vekovima doprinosili evropskoj raznolikosti i obogatili naše nasleđe. Govor mržnje na internetu i neistinite priče protiv Roma ponovo su u porastu. Mnogi Romi u Evropi se i dalje suočavaju sa antigipsizmom, diskriminacijom i socijalno-ekonomskom isključenošću u svom svakodnevnom životu – uprkos pravilima i zakonima protiv diskriminacije, kak u nacionalnim tako i u evropskom zakonodavstu.

Negativni stereotipi i predrasude i dalje su veoma prisutni u našem društvu. Moramo bolje. Zbog toga će Komisija predstaviti detaljnu strategiju za ravnopravnost Roma i uključivanje u evropsko društvo. U ovo vreme trebalo bi uložiti veće napore kako bi se osiguralo uključivanje Roma u društvo i jednak pristup osnovnim potrebama, čime se obezbeđuje njihova zaštita od infekcije. Moramo da stojimo ujedinjeni.

Jedini način za prevazilaženje krize je zajednički rad. Ako može biti ičega zaraznijeg od virusa, to je naša solidarnost. Evropljani sada moraju da se okrenu jedni drugima. Ovo smo mi“, navodi se u saopštenju.

Romi su najveća manjinska zajednica u Evropi – sa 6 miliona Roma živi u EU i 4 miliona u regionu u procesu proširenja. Ipak, oni su se dugo suočavali sa nejednakostima, socijalnom isključenošću, diskriminacijom i marginalizacijom. Trenutni okvir EU za integraciju Roma završava se ove godine. Evorpski savet, Evropski parlament kao i organizacije civilnog društva pozvali su Komisiju da pripremi i usvoji novu inicijativu za romsku politiku EU posle 2020. godine. Pripremni rad je već u toku za predstavljanje takve inicijative.

Podeli

Comments are closed.