Varheji: Prioritet ove Evropske komisije ubrzanje procesa proširenja

0

Evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Oliver Varheji kaže da nova metodologija pristupanja za cilj ima da osnaži proces, donese mu veći kredibilitet i poboljša dinamiku, zadr već postojeći cilj, a to je punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Komesar Varheji poslanicima Evropskog parlamenta predstavio je načine kako poboljšati proces pridruživanja i kako dati verodostojnu perspektivu EU za Zapadni Balkan.

„Dozvolite mi da naglasim da je za našu geopolitičku komisiju potpuni angažman sa našim susedima glavni prioritet. Evropa mora da ima snažan i jedinstven glas u svetu i mora u potpunosti da odigra svoju geopolitičku ulogu. Ovo posebno važi za naše najbliže okruženje, gde se moramo snažno angažovati u potrazi za mirom, stabilnošću i prosperitetom. To nije samo u našem interesu; to je takođe i pitanje kredibiliteta“, navodi evropski komesar za proširenje.

Varheji kaže da će se nova metodologija zasnivati na četiri principa: više kredibiliteta uz uvažeavanje napretka pojedinačnih zemalja, isticanje političke dimenzije procesa, fokusiranje na reforme u ključnim sektorima i predvidljivost procesa na obe strane. Ističe i da će se neophodne reforme najlakše sprovsti uz ekonomski napredak regiona.

„Stoga će Komisija, kao doprinos Samitu u Zagrebu, predložiti novi politički pristup zasnovan na ekonomiji kao kamen temeljac za budućnost u regiji. Naš cilj je da pojačamo svoje prisustvo na Zapadnom Balkanu, da povećamo investicije i pomognemo da se zatvori jaz u ekonomskom razvoju između nas. Moramo razmotriti koje konkretne mere možemo preduzeti kako bi pokrenuli investicije na Zapadnom Balkanu kako bi poboljšali pristup jedinstvenom tržištu EU, kako bi se stvorila radna mesta i preduzetničke mogućnosti, poboljšala poslovna i investiciona klimu i zaustavio odliv mozgova iz regiona“, zaključuje Varheji.

Podeli

Comments are closed.