„AGRINNO“ – podstrek i pomoć mladima u pograničnim područjima Srbije i Mađarske da se bave poljoprivredom

0

Inovativni pristup agro preduzetništvu i edukovanje stanovnika ruralnih sredina o uvođenju novih tehnologija za uzgajanje biljnih kultura osnovni su ciljevi projekta „Inovacija poljoprivrede za obezbeđivanje rasta i zapošljavanja u prekograničnom regionu – AGRINNO“,  koji sufinansira Evropska unija, u okviru IPA Interreg prekograničnog programa Mađarska – Srbija 2014-2020.

Projekat sprovode novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu kao vodeći partner, Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine i sa mađarske strane Neprofitno d.o.o za razvoj Županije Čongrad, a otpočeo je sredinom jula ove godine. Projekat traje do 30. novembra 2019. godine, njegova ukupna vrednost je 325.536,75 evra od kojih je Evropska unija donirala 252.849,90 evra.

Prilikom predstavljanja projekta u Skupštini Vojvodine rečeno je da u pograničnim oblastima u Srbiji i Mađarskoj vlada velika nezaposlenost među mladima, a veliki broj njih živi u ruralnim sredinama i ima kuće s okućnicom koja u proseku obuhvata od 500 do 1.000 kvadratnih metara plodnog zemljišta koje bi se moglo upotrebiti, pre svega za povrtarsku proizvodnju. Kako su ciljna grupa ovog projekta mladi poljoprivrednici do 40 godina, podsticanje da se bave proizvodnjom jedan je od načina da se motivišu da ostanu na selu i privređuju za sebe i svoju porodicu.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević na predstavljanju projekta istakao je da su demo plastenici sa savremenim mernim instrumentima njegova posebna vrednost.

„Oni će biti smešteni na Institutu, ali i na još tri lokacije širom Vojvodine – srednjim poljoprivrednim školama u Futogu, Rumi i Vršcu. Namera nam je da na ovaj način motivišimo i edukujemo mlade poljoprivredne proizvođače da se bave poljoprivredom uz korišćenje najnovije opreme i tehnologije“, istakao je Radojević.

On je dodao da je projektom zamišljeno da se prvi deo proizvodnje odvija u Srbiji a drugi u Mađarskoj, kako bi ciljne grupe mogle usvajati više znanja u oblasti proizvodnje hrane, brendiranja i plasmana poljoprivrednih proizvoda.

Radionice, okrugli stolovi, dva velika seminara i međunarodna konferencija deo su projektnih aktivnosti, a poljoprivrednici će tokom studijskih putovanja imati priliku da se upoznaju s mađarskim olegama, da razmene iskustva i steknu nova saznanja, najviše iz oblasti plasmana proizvoda.

Podeli

Comments are closed.