Biznis inkubatori i naučno-tehnološki parkovi šansa za jačanje konkurentnosti

0

Povećana konkurentnost domaće privrede i razvoj visokotehnoloških kompanija, zajednički su cilj Vlade Srbije i predstavnika poslovnih inkubatora i naučno-tehnoloških parkova, zaključak je Foruma koji je održan u organizaciji projekta EUBID – Podrška Evropske unije razvoju poslovnih inkubatora.

Od 2000. godine, EU ulaže novac, ljudske resurse i znanje u cilju jačanja konkurentnosti i stimulisanja inovativnosti malih i srednjih preduzeća (MSP) u Srbiji. Do sada je u različite projekte investirano preko 200 miliona evra, tvrdi program menadžer u Delegaciji EU u Srbiji Dejan Šuvakov.

„Evropska unija pruža snažnu podršku Vladi Srbije u njenoj aktivnoj ulozi i nastojanju da omogući što bolje uslove za privredni rast i jačanje infrastrukture za razvoj inovacija u Srbiji“, kaže Šuvakov.

Predstavnici više od 30 poslovnih inkubatora i naučno-tehnoloških parkova aktivno su učestvovali na Forumu i kroz dve panel diskusije imali su priliku da ostvare direktne kontakte sa predstavnicima javne uprave. Oni su takođe razmenili iskustva i na osnovu uspešnih primera iz inostranstva i najboljih praksi iz Srbije, dobili mogućnost da kreiraju nove ideje o unapređenju poslovanja inkubatora u našoj zemlji.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović kaže da je u segmentu biznis inkubatora primetan napredak.

„Danas smo u situaciji da ne moramo da se bavimo infrastrukturom u poslovnim inkubatorima, već više pažnje možemo da posvetimo narednoj razvojnoj fazi, a to je unapređenje kvaliteta njihovih usluga. Upravo u tom delu, računamo na podršku ovog projekta“, tvrdi Obradović Jovanović.

Uspešnost projekta će se, prema njenim rečima, meriti kroz podršku koja će biti pružena određenom broju inkubatora. Meriće se i kroz uspešnost kompanija korisnica, koje će, kako se budu razvijale, doneti nove proizvode, usluge i otvoriti nova radna mesta.

Ideja je da u fokusu budu inkubatori koji podržavaju inovacije i samozapošljavanje.

Projekat se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom privrede, Ministarstvom finansija, (Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije), a značajnu ulogu u razvoju inovativnosti, a značajnu ulogu imaće Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i Kabinet za inovacije i tehnološki razvoj.

Podeli

Comments are closed.