Erazmus studenti u akciji čišćenja Petrovaradinske tvrđave

0

Volonteri Erazmus studentske mreže Novi Sad i UGRIP-a sproveli su zajedničku akciju čišćenja Petrovaradinske tvrđave, a ova aktivnost je predstavljala i svojevrsni uvod u Evropsku zelenu nedelju (EU Green Week) 2021.

Studenti i volonteri koji su se priključili akciji čišćenja pod nazivom “Očistimo tvrđavu” skupljali su otpad na pet lokacija u sklopu tvrđave i prikupili više stotina džakova različitog otpada, koji je potom predat gradskoj čistoći.

“Često dolazim na tvrđavu i pomalo je tužno kada vidim koliko otpada može da bude na jednom ovako lepom i prijatnom mestu. Učestvovala sam i prethodnih godina u različitim akcijama i drago mi je da mogu i danas da pomognem.” navodi Iva Radulović, jedna od volonterki koja se priključila akciji.

Nakon završetka akcije, za sve učesnike organizovana je tura obilaska tvrđave i njenog podzemlja. Ovo impresivno utvrđenje, sistematski je građeno na tri povezana nivoa: Gornja tvrđava na vrhu Petrovaradinske stene, u podnožju Donja tvrđava – Vaserštat sa Podgrađem, i na južnoj strani istureno utvrđenje – dvorožni bastion Hornverk. Kao najatraktivnije arhitektonsko delo, izgrađene su podzemne vojne galerije, komplikovan odbrambeno – komunikacioni i minski sistem hodnika u dužini od preko 16 km.

Izgradnja Petrovaradinske tvrđave trajala je ukupno oko 90 godina i zvanično je završena 1780. godine. Kao objekat izvanredne urbanističko-arhitektonske i kulturno-istorijske vrednosti, Petrovaradinska tvrđava se sredinom 20. veka demilitarizuje i proglašava spomenikom kulture.

“Otpad je moguće naći na svakom delu tvrđave, što je ova akcija i pokazala. Moramo da se ponašamo odgovornije kada je jedan takav prirodni i kulturni spomenik u pitanju”, zaključuje Filip Golubović iz Erazmus studentske mreže Novi Sad.

Akcija čišćenja tvrđave organizovana je u okviru aktivnosti koje Erazmus studentska mreža Srbije i njene lokalne sekcije u Novom Sadu, Beogradu i Nišu sprovode uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji. Takođe, ova akcija predstavlja uvod u Evropsku zelenu nedelju 2021, u toku koje će se u različitim gradovima Srbije organizovati brojne aktivnosti o kojima se možete informisati ovde.

 

Podeli

Comments are closed.