Evropska komisija radi na vakcini protiv koronavirusa

0

Evropska komisija predstavila je juče evropsku strategiju za ubrzanje razvoja, proizvodnje i upotrebe vakcina protiv COVID-19.

Ceo svet, ne samo Evropa, suočeni su sa ovi izazovom, a Evropska unija (EU) neće biti sigurna sve dok ceo svet nema pristup vakcini, poručuju iz Evropske komisije (EK).

Evropska unija i njene države članice imaju i odgovornost i interes da vakcina bude svima dostupna.

Ovo je trenutak za nauku i solidarnost. Ništa nije sigurno, ali uverena sam da možemo da aktiviramo resurse i da pronađemo vakcinu kako bismo pobedili ovaj virus jednom zauvek. Moramo biti spremni da vakcinu proizvodimo i distribuiramo širom Evrope i sveta. Ova vakcina biće prodor u borbi protiv koronavirusa i dokaz o tome šta partneri mogu postići kada udruže pamet, istraživanja i resurse. Evropska unija će učiniti sve što je u njenoj moći da svim ljudima ovog sveta omogući pristup vakcini, bez obzira gde žive“, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen.

Delaćemo brzo, jer je svaki dan važan za prevazilaženje pandemije. Istovremeno, Evropska komisija podržava ideju univerzalnog i pristupačnog pristupa vakcini, posebno kada su u pitanju najranjivije države, koje imaju problema da svojim narodima obezbede dovoljno vakcina”, dodala je predsednica EK.

Evropska strategija o vakcini ima sledeću strategiju:

Obezbeđivanje kvaliteta, bezbednosti i efikasnosti vakcina.
Osiguravanje brzog pristupa vakcinama za države članice i njihovu populaciju, istovremeno vodeći globalne napore za solidarnost.
Osiguravanje ravnopravnog pristupa pristupačnoj vakcini što je pre moguće.

EU doprinosi globalnim naporima za univerzalno testiranje, lečenje i vakcinaciju mobilizacijom resursa putem međunarodnog obećanja i udruživanjem snaga sa zemljama i globalnim zdravstvenim organizacijama.

Konkretno, do kraja maja sakupljeno je 9,8 milijardi evra u okviru Globalnog odgovora na koronavirus, evropske kampanjeza borbu protiv ovog virusa.

Globalni samit, koji će za temu imati zajedničku borbu protiv koronavirusa, predstoji 27. juna.

Kompanije koje su već počele ili počinju sa kliničkim ispitivanjima vakcine, pozvane su da se obrate Komisiji na EC-VACCINES@ec.europa.eu.

Podeli

Comments are closed.