Negotin na putu EU karavana

0

Na tromeđi Srbije, Rumunije i Bugarske, u srcu Negotinske krajine u ravnici na samo 47 metara nadmorske visine nalazi se Negotin. Kako kažu, mali grad sa velikom dušom.

Poznat po vinu, pesmi i junaštvu, kao rodni grad čuvenog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca i mesto slavnih borbi Hajduk Veljka, ovaj gradić je priredio toplu dobrodošlicu EU karavanu koji tokom maja i juna obilazi Srbiju, sa idejom da svi zajedno slavimo vrednosti i ideje koje nas spajaju.

Smešten na nekih 160 km severoistočno od Niša i 260 km jugoistočno od Beograda, Negotin predstavlja centar nadaleko čuvene Negotinske krajine, predela bogatog kultunim i istorijskim nasleđem. Ovde se mogu videti arheološki nalazi iz neolita, ostaci Rimske kulture iz doba tetrarhije, srednjevekovni manastiri i spomenici iz novije istorije, koji zajedno sa netaknutom prirodom i razvijenim seoskim turizmom čine Negotin jednom od najatraktivnijih turističkih destinacija u Srbiji. Samim tim i važnim delom Evrope.

Razloga da EU karavan poseti Negotin bilo je i više nego dovoljno. Karavan ove godine obuhvata turneju kroz 11 gradova širom Srbije, uz veliki broj kreativnih i interaktivnih sadržaja koji privlače pažnju pripadnika svih generacija. Posetioci su u Negotinu imali mogućnost da pogledaju interaktivnu izložbu o Pričama iz Srbije, da kroz druženje sa umetnicima „borave“ u različitim evropskim gradovima, slikaju se sa motivima i znamenitostima gradova u Evropi i bliže upoznaju  sa tim kako izgleda saradnja i podrška EU Srbiji.

„EU i Srbija sarađuju već dugo, 20 godina uspešnih priča i mnogi primeri ljudi koji poboljšavaju svoj život i zajednicu koristeći EU fondove, podršku i znanje. Neke od uspšenih priča možete videti i na danas postavljenoj izložbi koja vas putem tehnike augmentativne realnosti vodi do mnogih lepih priča iz Srbije, gde je podrška EU pomogla lokalnim zajednicama, lekarima, sportistima, preduzetnicima, novoosnovanim preduzećima da ostvare svoj puni potencijal“, rekao je Pol Anri Prese, šef sektora za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije Evropske unije u Srbiji tokom otvaranja EU karavana u ovom gradu.

Opština Negotin je sa velikim zadovoljstvom prihvatila da ugosti EU karavan, što potvrđuju i reči predsednika Vladimira Veličkovića koji je istakao značaj ovog okupljanja kao prvog događaja koji se  uživo organizuje za njihove sugrađane od početka izbijanja epidemije.

„EU karavan nas podseća na vrednosti koje mi poštujemo i negujemo, kao i na našu opredeljenost da budemo deo zajednice koja okuplja 27 zemalja.  Cenimo i negujemo svoj jezik, korene i običaje i poštujemo različitost drugih naroda“, dodao je Veličković i naglasio značaj podrške EU uređenju Rajačkih pimnica za koje se nada da će uskoro postati brend poznat širom Evrope.

Pre dolaska u Negotin, EU karavan je posetio Beograd, Novi Sad, Niš, Pirot, Aranđelovac i Užice. Povodom 9. maja, Dana Evrope, kao i svake godine u poslednje dve decenije, Delegacija Evropske unije u Srbiji organizuje niz događaja širom Srbije, a ove godine u čak 11 gradova. Cilj je promocija vrednosti na kojima je zasnovana Evropska unija, kroz predstavljanje saradnje Srbije i EU.

Podeli

Comments are closed.