Oko 50 novosađana doniralo krv

0

Solidarnost i humanost su među osnovnim vrednostima na kojima je zasnovana Evropska unija, a građani Novog Sada imali su priliku da ih pokažu u praksu u akciji u organizaciji Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, Crvenog krsta Vojvodine i EU kutka u tom gradu. 50 jedinica krvi prikupljeno je za manje od 5 sati.

Ova akcija organizovana je kao jedna od aktivnosti u sklopu obeležavanja Dana Evrope 2021. a donori su bili svi građani i građanke između 18 i 65 godina dobrog zdravstvenog stanja. Human povod i prilika da prošetaju do centra i odvoje malo svog vremena i tako nekom potencijalno spasu život bio je dovoljan motiv za sve, što je i pokazao odziv građana.  

Nakon doniranja, davaoci su mogli i da se razonode i slikaju ispred 3d crteža umetnika Milivoja Kostića i podele svoju fotografiju na društvenim mrežama. Njima se pridružio i veliki broj prolaznika.

Povodom Dana Evrope u Novom Sadu aktivnosti se odvijaju tokom čitavog maja – od informativne izložbe o dvadeset projekata koje je EU podržala u Vojvodini, pa do ove akcije dobrovoljnog davanja krvi. Do kraja maja čekaju nas još dva događaja – onlajn video podkasti posvećeni mladima, koje novosadski EU info Kutak organizuje u saradnji sa Nezavisnim Društvom Novinara Vojvodine i podkastom Reaguj!

 

 

 

Podeli

Comments are closed.