Otvorena izložba „Nišava – održiva budućnost reke”

0

Čista voda i čiste reke su neophodne svima nama, najvažnija je poruka sa otvaranja izložbe fotografija „Nišava – održiva budućnost rekekoja je postavljena u Parku 7. juli na niškom keju. Na dvadeset izložbenih panela ova postavka donosi priču o životu grada, njegovih stanovnika i Nišave tokom istorije i danas.  Poseban segment izložbe odnosi se na budućnost i značaj koji će imati izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda u Nišu sa kanalizacionim sistemom. Srbija, EU i Švedska će ovu investiciju zajedno sprovesti u delo. 

Švedska podržava Vladu Srbije i Grad Niš sa 1,3 miliona evra u pripremi dokumentacije za postrojenje u okviru projekta Podrška razvoju infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine“ – PEID.

Prilikom otvaranja izložbe u Nišu Jan Lundin, ambasador Švedske, istakao je da će znanje i iskustvo koje svi učesnici prikupljaju  tokom ovog projekta moći da se proširi kroz celu Srbiju.

„Ovo je tipičan primer evropskih integracija. Nije samo politička retorika, stvari napreduju i ovaj projekat je dokaz. Pokušavamo da pomoću vaših eksperata objasnimo značaj Nišave, u kontekstu održivog razvoja Niša, ali ne samo ovog grada jer će voda odavde teći i u Crno more. Ne želimo da voda bude prljava bilo gde“ kaže ambasador Lundin i podseća da ne može Evropskoj uniji da bude dobro, ukoliko komšijama nije dobro i zbog toga moramo sarađivati.

Lundin ističe da svi rade u tom duhu da će Srbija postati članica EU, a da u međuvremenu, dok se radi na tom članstvu, mnogo pozitivnih stvari se dešava, poput projekta za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu.

Većina neprečišćenih komunalnih i industrijskih otpadnih voda direktno se ispušta u reku Nišavu i prirodne vodotokove, što predstavlja jedan od ključnih faktora zagađenja životne sredine. Izložba upravo skreće pažnju na važnost prerade otpadnih voda kao značajnu šansu oporavka najvažnijeg prirodnog resursa koji imamo.

Izložba tako ističe uzajamni uticaj ljudske aktivnosti i reke Nišave, što se odražava ne samo na kvalitet javnog zdravlja, hrane i života stanovnika grada Niša, već i čitavog crnomorskog sliva kuda Nišava otiče.

O izazovima zaštite životne sredine u Srbiji, pre svega u oblasti voda, na otvaranju izložbe je govorila Sandra Dokić, pomoćnica ministra u Ministarstvu zaštite životne sredine:

„Srbija je trasirala svoj put ka Evropskoj uniji i to je ono čemu stremimo. Da bismo uspeli da dostignemo standarde koji se od nas očekuju i definisani su u poglavlju 27, treba mnogo toga da uradimo. Taj put nije jednostavan, ali mi nismo sami. Imamo patnere iz Švedske koji nam duži niz godina pomažu da postignemo rezultate ne samo prema Evropskoj uniji već i prema nama samima. Ovo je projekat koji je značajan za Niš, za Republiku Srbiju, za EU, za sve nas iz razloga što je svima potrebna zdrava i čista životna sredina i svi moramo da se bavimo time“ istakla je Sandra Dokić i dodala da je najvažnije da znamo da sve to što radimo ne činimo zato da bismo pristupili EU nego što je nama važno.

Izložba „Nišava – održiva budućnost reke” deo je „EU zelene nedelje” koja se ove godine obeležava od 29. maja do 4. juna širom Evrope sa istim ciljem – postizanja “nultog zagađenja” i očuvanja životne sredine.

Antoan Avinjon iz Delegacije EU u Srbiji podsetio je da projekat prečišćavanja otpadnih izuzetno važan za EU i da će ovo biti najveće postrojenje koje ćemo izgraditi zajedno. Avinjon je prokomentarisao i izložbu, koja je zvanično otvorena.

„Vidim da je na izložbi prikazano mnogo mostova i to je važno jer je bolje da gradimo mostove nego zidove. To je upravo i u duhu pristupanja EU, gradimo mostove koji spajaju opštine, ministarstva, EU, države članice, kako bismo realizovali projekte, kao u ovom slučaju koji će omogućiti da Nišava bude čistija“ dodao je Avinjon.

EU će u značajnoj meri učestvovati u finansiranju izgradnje samog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a u realizaciji projekta aktivno učestvuju Grad Niš i Vlada Republike Srbije.

Adriana Anastastov, gradska većnica Grada Niša zahvalila se svima koji su učestvovali u pripremi i realizaciji ove izložbe.

„Saradnja na promovisanju projekata koji su od izuzetno velike važnosti i za Grad Niš i Republiku Srbiju je preko potrebna. Nadam se da ćemo na ovaj način nastaviti da prezentujemo sve ove vredne projekte, kao što je konkretno projekat otpadnih voda“ navodi Anastasov.

Novim postrojenjem za tretman otpadnih voda smanjiće se zagađenje, unaprediti kvаlitеt pоvršinskih i pоdzеmnih vоdа, pоbоlјšаti stanje sеоskih i gradskih kanalizacionih mreža, što će sve pozitivno delovati na zdravlje ljudi, biljni i životinjski svet, kao i na razvoj rekreativnog i profesionalnog sporta na rekama. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu sa kanalizacionim sistemom jedna je od najvećih zelenih investicija u Srbiji.

Upravo o značaju novog postrojenja govorio je Dušan Radivojević, direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj iz Niša, koja je uključena u realizaciju projekta, ističući da će ovim projektom biti rešen višedecenisjki problem koji Niš ima.

„Pored izgradnje postrojenja završićemo sve nedostajuće kolektore u Nišu. Reč je zaista najvrednijem infrastrukturnom projektu u Republici Srbiji u domenu zaštite životne sredine, sa više od 60 miliona evra, a finansiranje je obezbeđeno iz IPA fonda“ kaže Radivojević i podseća da je zaštita životne sredine imperativ za sve.

Izložba na otvorenom „Nišava – održiva budućnost reke“ biće postavljena sve do 20. juna.

Podeli

Comments are closed.