Otvorena izložba „Talenti rastu u Srbiji“

0

U okviru 18. izdanja Beogradskog festivala igre koji Delegacija Evropske unije u Srbiji podržava po osmi put, danas je otvorena izložba „Talenti rastu u Srbiji“ čiji je cilj pružanje javne podrške najmlađim umetnicima, odnosno učenicima umetničkih škola u Srbiji u vremenu pandemije.

Na izloženim fotografijama, koje potpisuje Miša Obradović prikazano je dvadesetak mladih baletskih igrača, uzrasta od 9-12 godina, koji su od početka pandemije svakodnevno, po nekoliko sati neumorno vežbali. Ideja je da tu decu, i njihove vršnjake koji igraju balet, sviraju neki instrument ili možda maštaju da postanu operski pevači, podržimo i učinimo vidljivim.

Zamenica ambasadora Delegacije Evropske unije u Srbiji, Mateja Norčič Štamcar, na otvaranju izložbe istakla je da EU prepoznaje kulturu i zbog njenog šireg socioekonomskog značaja, koji zauzvrat doprinosi koheziji, inkluziji i blagostanju naših društava i zajednica. Kultura i kreativnost jačaju naš duh, zajedništvo i osećaj pripadanja nečemu humanijem i višem.

„Cilj ovog projekta je skretanje pažnje javnosti na najmlađe umetnike, odnosno učenice i učenike umetničkih škola u Srbiji, u vremenu pandemije – online nastava u baletskim i muzičkim školama je gotovo nemoguća, pa ipak, najmlađi umetnici su pokazali veliku posvećenost, odgovornost, ljubav, ali i hrabrost u prevazilaženju svih prepreka. Danas, ovom izložbom, želimo da pošaljemo poruku javnosti da ih vidimo i da smo tu za njih, jer mladi talenti su budućnost ove zemlje!“

Direktorka Nacionalne fondacije za igru, Aja Jung je povodom početka kampanje Talenti rastu u Srbiji, izjavila da pandemija predstavlja poseban izazov za odvijanje nastave u umetničkim školama.

“Sa uvođenjem on line nastave, mogli smo samo da konstatujemo da skokovi i piruete u dnevnoj sobi nisu mogući, baš kao ni sviranje violončela ili udaranje bubnjeva na sedmom spratu.“ Jung je dodala da mladi ipak nisu odustali od vežbanja: „Tiho, neprimetno, ali uporno su nam pokazivali koliko im je  važno da budu u baletskoj sali, makar na velikom rastojanju i  bez vazduha  pod maskom. Pokazali su nam šta je odgovornost, posvećenost, ljubav.

Izložba Talenti rastu u Srbiji koja je deo istoimene kampanje, može se pogledati u ulici Strahinjića Bana (pešački deo, između Francuske i Skadarske ulice). Kampanju su takođe podržali i Fondacije Art Mentor iz Lucerna kao I Opština Stari Grad.

Podeli

Comments are closed.