Pomoć Evropske unije za bezbedan proces vakcinacije u Srbiji

0

Zdravstveni sistem Srbije lakše će odgovoriti na izazov masovne vakcinacije protiv korona virusa zahvaljujući pomoći Evropske unije.

Ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar i direktorka UNOPS kancelarije Mikela Telatin svečano su danas potpisali sporazum o dodatnoj pomoći srpskom zdravstvenom sistemu, u odgovoru na pandemiju virusa Kovid-19.

Institucije EU i Srbije udružile su snage kako bi osigurale da prevazilaženje posledica virusa Kovid-19 i dalje bude prioritet, kao i da Srbija bude u mogućnosti da sprovede program vakcinacije u celoj zemlji i obezbedi pravovremenu i sigurnu distribuciju vakcina, sa posebnom pažnjom usmerenom na opremu za skladištenje vakcina na odgovarajućim temperaturama.

„Doneli smo odluku da prenamenimo jedan manji ali značajan deo sredstva sa veoma uspešnih programa namenjenih jačanju lokalnog ekonomskog razvoja poput programa EU PRO kako bi ojačali logistiku za sprovođenje vakcinacije“ rekla je ministar Joksimović.

Joksimović je podsetila da je Srbija među prvima, iako nije član EU, donirala dva miliona evra za razvoj vakcine, a kasnije još 100.000 evra. Takođe, naglasila je da je komesar Varhelji nedavno najavio dodatnih 70 miliona evra bespovratno za Zapadni Balkan koje će biti iskorišćene za plaćanje dela ili ukupnih troškova nabavke vakcina koje su države članice EU spremne da ustupe regionu Zapadnog Balkana.

Paket koji je danas ozvaničen trebalo bi da poveća kapacitete srpskog zdravstvenog sistema u cilju pripreme za vakcinaciju.

Ministar Lončar zahvalio se Evropskoj uniji na podršci i istakao da su partnerstvo i međusobna podrška država Evrope danas imperativ jer korona virus ne poznaje granice i podjednako napada sve zemlje. U skladu sa tim, od izuzetne važnosti je da svi zajednički odgovorimo na epidemiološke izazove vremena u kojem živimo i da učinimo sve kako bi vakcina protiv Kovida bila dostupna svima.

„Srbija je među prvima u Evropi obezbedila vakcine i počela imunizaciju, a sada je pred nama veliki zadatak, da u predstojećim mesecima vakcinišemo veliki broj naših građana. Svaki bid podrške i pomoći u pravcu ostvarnja tog cilja, poput ovoga što danas potpisujemo da EU, su dobrodošli“, istakao je ministar Lončar.

Od izbijanja pandemije Kovid-19, EU je podržala Srbiju sa preko 15 miliona evra.

„Još u martu to je bila hitna pomoć za suočavanje sa novonastalom pandemijom, u vidu respiratora, zaštitnih maski, kiseonika i trijažnih kontejnera. U julu je EU finansirala zapošljavanje dodatnih 200 srpskih medicinskih radnika na period od šest meseci kao pomoć da se smanji pritisak na zdravstveni sistem. Takođe, Evropska unija obezbedila je potpuno opremljena vozila hitne pomoći.

Sada pokrećemo treći paket podrške, koji će pomoći Srbiji da nastavi da se bori protiv pandemije, posebno u ovoj novoj fazi vakcinacije. Obezbeđujući ukupno 46 dodatnih sanitetskih vozila i specijalnih transportnih vozila, kao i 67 različitih vrsta zamrzivača i frižidera, EU omogućava kapacitete za distribuciju vakcina širom Srbije, kao i njihovo skladištenje u adekvatnim hladnjacima. Istovremeno ćemo produžiti angažovanje 200 medicinskih radnika za još tri meseca kako bismo povećali ljudske kapacitete tokom procesa imunizacije koji sada započinje.

Uz olakšavanje procesa vakcinacije, ovaj sporazum će se pobrinuti i za neke od najugroženijih grupa. Pripadnici romske zajednice i beskućnici dobiće 3.600 paketa sa namirnicama dok ce dezinfekcioni aparati biti obezbeđeni za škole i vrtiće u Srbiji.

EU podržava Srbiju od samog izbijanja pandemija. Naš prioritet je jači zdravstveni sistem koji je sada sposoban i da upravlja vakcinacijom. Ovo je solidarnost EU na delu”, zaključio je Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji.

Evropska unija je takodje usvojila juče paket od 70 miliona evra, kako bi zemlje Zapadnog Balkana što pre dobile pristup vakcinama protiv Kovida 19. Paket će biti isplaćen u vidu bespovratne pomoći namenjene za pokrivanje troškova vakcina za prioritetne grupe u regionu, kao i neophodne opreme za vakcinaciju. Ovaj paket će omogućiti zemljama Zapadnog Balkana da kupe određeni broj vakcina iz Ugovora o avansnoj kupovini EU sa šest proizvođača, tako što će pojedinačne države članice EU podeliti deo svojih unapred dodeljenih doza.

Podeli

Comments are closed.