Saopštenje visokog predstavnika Borelja povodom Svetskog dana sećanja na Holokaust

0

„Italijanski pisac koji je preživeo Holokaust, Primo Levi – prvi koji se detaljno u pisanoj formi prisetio zločina koji su se dogodili u Aušvicu – rekao je: „Ne možemo razumeti [fašizam], ali možemo i moramo razumeti odakle on izvire i moramo biti na oprezu, jer ono što se dogodilo može se ponoviti. Iz tog razloga, dužnost je svih da razmišljaju o onome što se dogodilo ”.

76 godina nakon oslobađanja logora Aušvic-Birkenau, ove reči odjekuju jače nego ikad. Usred pandemije kovida-19, videli smo kako je zajedno sa virusom eskalirala i mržnja prema mnogim manjinama širom sveta, uključujući i širenje antisemitskih teorija zavere i govor mržnje protiv Jevreja, posebno na društvenim mrežama.

Takođe smo videli kako i dalje postoje užasne teorije za delegitimizaciju istorije putem poricanja holokausta, uključujući i u Evropi. EU će nastaviti da radi na tome da obezbedi da odlučno delujemo i unutar i izvan svojih granica protiv antisemitizma i diskriminacije, sprovodeći predstojeću Strategiju EU o borbi protiv antisemitizma i nedavno usvojeni Akcioni plan EU za ljudska prava i demokratiju (2020-2024). Nikada nećemo prihvatiti ili ignorisati poricanje holokausta i čvrsto ćemo se boriti protiv bilo koje vrste antisemitizma, netolerancije, uznemiravanja ili nasilja nad bilo kojom osobom ili zajednicom, zasnovanom na etničkom poreklu, veri ili verovanju.

Najbolji lek protiv antisemitizma ostaje znanje. EU će nastaviti da radi u okviru multilateralnog sistema, posebno Ujedinjenih nacija, kako bi održala efikasne politike sećanja, zaštitila slobodu veroispovesti ili uverenja, sprečila genocid, zaštitila istorijska i verska mesta i promovisala obrazovanje, dokumentuvanje i istraživanje holokausta. Mi imamo odgovornost prema žrtvama, preživelima i budućim generacijama.

Moramo sačuvati uspomenu na šest miliona muškaraca, žena i dece koji su postali žrtve brutalnih ubistava od strane nacista. Suočićemo se sa antisemitizmom i postaraćemo se da se zavet ’NIKAD PONOVO’ prenese na sledeće generacije Evropljana. Ovo je moje obećanje na Dan sećanja na Holokaust.“

Pogledajte još:

Priče preživelih

Podeli

Comments are closed.