Stigli koncentratori kiseonika, deo pomoći Evropske unije

0

Zdravstvene ustanove dobijaju dodatnu pomoć u vidu 100 koncentratora kiseonika, koji su danas stigli u Srbiju kao deo paketa pomoći Evropske unije. Ovi koncentratori su namenjeni terapiji kiseonikom u bolničkom lečenju, smanjujući stopu smrtnosti od hipoksemije kod pacijenata sa dijagnozom COVID-19.

„Kao što smo to već najavili prethodnih dana, u saradnji sa Delegacijom EU i UNOPS-om nastavljamo aktivnosti koje su usmerene na nabavku neophodne medicinske opreme i materijala koji treba da obezbede zaštitu medicinskih radnika i najbolju negu pacijenata u zdravstvenim ustanovama. U okviru paketa hitne pomoći koju je obezbedila EU do sada smo isporučili kontejnere za trijažu pacijenata i maske, a danas i koncentratore kiseonika koji treba da omoguće pomoć najtežim pacijentima sa ozbiljnim respiratornim problemima dok u narednom periodu očekujemo i respiratore, monitore i drugu medicinsku opremu“, izjavila je ministar za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović.

Photo: Archives April 2020

Tokom aprila, Srbija je već dobila 800.000 zaštitnih maski, 300 beskontaktnih termometara i 100, potpuno opremljenih, trijažnih kontejnera koji se postavljaju širom Srbije, kao deo podrške od 15 miliona evra za reagovanje u vanrednim situacijama. Dodatna medicinska oprema se očekuje da stigne u narednim danima, uključujući reagense za testove, respiratore i monitore intenzivne nege.

“Našom podrškom u reagovanju na vanredne situacije u Srbiji pomažemo podjednako i medicinskim radnicima i pacijentima. Nakon maski i trijažnih kontejnera, usmerenih na zaštitu onih na prvoj liniji borbe protiv COVID-a, ovaj deo pomoći usmeren je na smanjenje stope smrtnosti među pacijentima sa COVID dijagnozom, jer je kiseonik jedan od ključnih delova njihove terapije. Pored toga, ovi koncentratori mogu biti korisni i nakon završetka trenutne korona krize, jer se mogu generalno koristiti u kliničkoj terapiji.

Photo: Archives April 2020

Od početka krize nije prošao gotovo ni jedan dan bez kritične medicinske opreme koju je EU prevozila ili kupila i koja je data srpskim zdravstvenim ustanovama i ugroženim zajednicama. Ponosan sam na neposrednu pomoć koju pružamo zahvaljujući paketu za hitno reagovanje za Srbiju, u iznosu od 15 miliona evra, koji finansira Evropska unija. Ono što sada svi iščekujemo je okončanje ove krize kako bi Srbija brzo mogla da se vrati svakodnevici i posvetimo se ekonomskom oporavku“, istakao je ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Photo: Archives April 2020

Od izbijanja krize COVID-19, Evropska unija skoro svakodnevno pruža podršku Srbiji, uključujući finansiranje transporta medicinske opreme, ukupne vrednosti sedam miliona evra, u realizaciji kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, kao i nabavku potrebne medicinske opreme u vrednosti od skoro pet miliona evra, koja se sprovodi u saradnji sa kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge u Srbiji.

Podeli

Comments are closed.