Tim Evropa u akciji: slovenačke donacije za prevazilaženje epidemije COVID-19 u prihvatnim i tranzitnim centrima stigli u Obrenovac

0

Srbija je uz pomoć Evropske unije dobila još jednu donaciju, a oprema koju je donirala Republika Slovenija namenjena je prevazilaženju teškoća izazvanih epidemijom virusa COVID-19.

Donacija uključuje:

• 10 porodičnih šatora

• 60 terasnih kreveta

• 60 kesa za spavanje

• 10 grejača za šator

• 1500 ćebadi

• 100 komada pribora za jelo

• 20 regala za vreće smeća

Donacije je Slovenija dala na zahtev Srbije za pomoć Evropske unije, aktiviranjem Mehanizma civilne zaštite EU u kojem je Srbija punopravna članica. Dodatne donacije u tu svrhu treba da stignu iz Irske u narednim nedeljama.

Svetlana Velimirović, zamenica komesara  za izbeglice i migracije Republike Srbije zahvalila se brzom odgovoru na molbu koju je Srbija uputila Evropskoj uniji.

“Ovakve mere su pred nas stavile dodatan broj smeštenih lica u centrima, koji se povećao značajno u roku od par nedelja, jer su svi koji se nalaze na teritoriji Republike (Srbije) morali da budu smešteni u centre. Zatražili smo pomoć od zemalja Evropske unije, i zahvaljujemo se što se Slovenija odazvala pozivu. Osećate da neko sa vama ima sličnu muku i deli napore da pomogne da se reši problem, koji je sada, ispostavilo se, globalan”, rekla je Velimirović prilikom prijema donacije.

Primož Križaj, šef konzularnog odeljenja u Ambasadi Republike Slovenije, nadgledajući predaju opreme Prihvatnom centru Obrenovac, zaključio je da „Srbija sve drži pod kontrolom“.

Sloveniji se zahvalio i šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, koji je ovom prilikom izjavio “Ovo je evropski tim na delu: sa efikasnim sistemima koordinacije poput Mehanizma civilne zaštite EU, institucija i agencija EU, država članica, Evropske investicione banke – udružujemo snage kako bi podržali prijatelje kojima je to potrebno i doprineli prevazilaženju krize.“

„Dozvolite mi da zahvalim Sloveniji na ovoj donaciji. Zahvaljujući solidarnosti, nekoliko porodica među najugroženijima moći će da spavaju u tolpm, a ne da ugroze svoje zdravlje u ovim teškim vremenima COVID-19“, zaključio je Fabrici.

Mehanizam EU za civilnu zaštitu olakšava saradnju u reagovanju u vanrednim situacijama, pripremama i prevenciji između država članica, ali i još nekoliko evropskih zemalja. Srbija je postala članica Mehanizma 2015. godine, ali je čak i pre toga, tokom razornih poplava u maju 2014. osetila dobrobit evropske solidarnosti kroz Mehanizam EU za civilnu zaštitu. Ta operacija je bila najveća ikada od kako je Mehanizam uspostavljen.

Podeli

Comments are closed.