Više od 275 miliona za trajna stambena rešenja za izbegla i raseljena lica

0

Evropska unija je najveći donator pomoći za izbeglice i raseljena lica u Srbiji rečeno je na otvaranju izložbe fotografija „Novi dom“. Na izložbi, otvorenoj u beogradskom Impact Hub-u, predstavljeni su rezultati dve velike inicijative kojima EU podržava rešavanje trajnog smeštaja i integraciju izbeglica i raseljenih lica u Srbiji i regionu – Regionalnog stambenog programa (RSP) vrednog više od 260 miliona evra i projekta „Za bolji život“ vrednog 14,2 miliona evra.

hub

Izložbu su otvorili zamenik šefa Delegacije EU u Republici Srbiji Oskar Benedikt, Komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije Vladimir Cucić i guverner Razvojne banke Saveta Evrope (CEB) Rolf Vencel.

Zamenik šefa Delegacije EU Oskar Benedikt rekao je da je Evropska unija obećala finansijsku pomoć Srbiji za povratak izbeglica i raseljenih lica i da će to obećanje ispuniti, sve dok i poslednja izbegla i raseljena osoba ne dobije adekvatno stambeno rešenje.

„Nakon što su godinama živeli u skloništima, često u vrlo lošim uslovima, mnogi će slavu, Novu godinu, Božić i druge praznike dočekati u svojim domovima, zahvaljujući Evropskoj uniji i drugim donatorima, kao i srpskoj vladi, posebno Komesarijatu za izbeglice.

Evropska unija je najveći donator pomoći za izbeglice i interno raseljene u Srbiji: za poslednjih 15 godina kroz nacionalne programe Srbiji smo donirali 90 miliona evra od kojih je najveći deo dat za rešavanje stambenog rešenja izbeglih. Dodatno, kroz Regionalni stambeni program, EU je dala skoro 80 miliona evra Srbiji kako bi se 45.000 izbeglica smestilo u nove domove.

Danas, na ovim fotografijama možemo videti neke od rezultata dva naša programa koji su sprovedeni sa Komesarijatom za izbeglice i Razvojnom bankom Saveta Evrope. Zahvaljujemo gospodinu Cuciću i gospodinu Vencelu na saradnji i tome što su danas zajedno sa nama“, rekao je Benedikt.

benedikt-cucic

Republički komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić rekao je da izložba predstavlja malo podsećanje na sve što je zajednički urađeno za izbeglice, ali i na ono gde bi trebalo učiniti više i uložiti dodatne napore.

„Naš zajednički cilj je da obezbedimo trajna stambena rešenja za najugroženije izbeglice, ali ne samo da im obnovimo kuće, već i da im pomognemo da obnove svoje živote i ponovo stanu na noge.

Ove fotografije su još jedan dokaz da se klima poverenja polako vraća u naš region, da smo ujedinjeni da stavimo tačku na izbegličko poglavlje i zbrinemo sve ljude kojima treba pomoć nakon okončanih ratnih dešavanja. Značajna sredstva su opredeljena u okviru Regionalnog stambenog programa da stambeno zbrinemo najugroženije izbegličke porodice. Isto tako, iskorišćena su i finansijska sredstva iz pretpristupnih fondova Evropske unije da se zatvore kolektivni centri i raseljeni dobiju odgovarajuća stambena rešenja. Treba svakako imati i na umu velika sredstva za stambeno zbrinjavanje izdvojena iz budžeta Republike Srbije i jedinica lokalnih samouprava“, rekao je Cucić.

Guverner Razvojne banke Saveta Evrope, koja upravlja Fondom Regionalnog stambenog programa Rolf Vencel istakao je zadovoljstvo zbog organizovanja izložbe.

„Razvojna banka Saveta Evrope je i osnovana sa ciljem da pomogne da se pronađu rešenja za probleme izbeglica. Danas, 60 godina kasnije, zadovoljan sam što mogu da potvrdim našu snažnu posvećenost izbegličkoj populaciji. Nastavićemo da pružamo značajnu podršku Srbiji da obezbedi uspešnu implementaciju RSP-a. Odajemo priznanje impresivnim naporima koje Srbija čini da obezbedi podršku ugroženoj populaciji, ne samo u okviru RSP-a, već i u pružanju pomoći migrantima na ’balkanskoj ruti’“, rekao je Vencel.

Izložba je otvorena za javnost i trajaće do 19. januara 2017. Organizuje se u okviru kampanje “EU i Srbija: 15 godina partnerstva” i predstavlja njen poslednji događaj. Tokom 15 godina, EU je Srbiji donirala više od tri milijarde evra. Više o kampanji: http://arhiva.europa.rs/tag/srbija-i-eu-15-godina-partnerstva/

Više o RSP-u na sajtu: www.regionalhousingprogramme.org.

Podeli

Comments are closed.