Vojvodina poslednja stanica EU karavana

0

Autonomna pokrajina Vojvodina važi za primer multikulturalnosti i suživota. Prema zvaničnim podacima, u njoj živi oko 2 miliona ljudi, zastupljeno je 26 nacionalnih ili etničkih grupa, a zvanično se koristi šest jezika.

Baš zato, vojvođanski gradovi Sombor i Vršac, Bačka i Banat, nisu iznenađujuće stanice na putu EU karavana, kojim se obeležava mesec Evrope u Srbiji.

Meštani oba grada karavan su toplo dočekali, i mnogi od njih proveli su zanimljivo popodne uz brojne sadržaje, sa idejom da svi zajedno slavimo vrednosti koje nas spajaju.

Tokom karavana, posetioci su imali mogućnost da pogledaju interaktivnu izložbu o Pričama iz Srbije, slikaju se sa motivima i znamenitostima gradova u Evropi, bliže upoznaju sa tim kako izgleda saradnja i podrška EU Srbiji. Posebno privlačno je mnogima bilo druženje sa umetnicima koji su se javljali iz različitih evropskih gradova. U Somboru su građani imali priliku da se kroz vrata u Evropu vide i čuju sa umetnicima iz Dablina u Irskoj, a u Vršcu su se građanima javili umetnici iz Lisabona u Portugalu, amogli su da upoznaju i jednog crtača iz Brisela.

U Somboru je dan za karavan bila letnje vruća subota, ali su građanima prijatan hlad kao i uvek pravili čuveni drvoredi Zelengrada kako Sombor zovu njegovi meštani, baš zbog bogastva zelenih površina i aleja koje oduzimaju dah. Sombor, u srcu severozapadne Bačke, poznat je, naravno, kao grad kulture, varoš u kojoj je svoje delo započeo čuveni kompozitor Petar Konjović. Sombor je poznat i po fascinantnoj arhitekturi, ali i po okolnim salašima, tamburašima i fijakerima.

Narednog dana, EU karavan se zaputio u Vršac. „Vršac, lepa varoš“ – tri su reči koje ga najbolje opisuju, a koje je o ovom gradu davno napisao Jovan Sterija Popović. To je grad umetnosti, biznisa i sporta. Smešten u podnožju Vršačkih planina, osvežen dahom šuma, mirisom vinograda, Vršac je najbolji spoj savremenog i tradicije. Kao takav, bio je veličanstvena poslednja stanica EU karavana.

Podeli

Comments are closed.