Zaključci sa Samita EU – Zapadni Balkan 2020

0

Evropska perspektiva regiona i zajednički odgovor na krizu izazvanu COVID 19 i očekivanim posledicama glavne su teme Zagrebačke deklaracije, koja je usvojena na samitu lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Samitu koji je održan putem video konferencije prisustvovali su šefovi država ili vlada iz država članica EU i lideri šest partnera Zapadnog Balkana. Sastanak je predvodio predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel. Učestvovali su i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, premijer Hrvatske (koja trenutno predsedava Savetom) Andrej Plenković, visoki predstavnik za spolje poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke, Evropske investicione banke i Saveta za regionalnu saradnju.

„Bilo je veoma važno, dvadeset godina nakon prvog zagrebačkog samita, održati ovu video konferenciju, na kojoj smo imali priliku da se pozabavimo veoma važnim izazovima s kojima se moramo suočiti zajedno“, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Zagrebačka deklaracija

Evropska perspektiva

Na samitu, lideri EU se ponovo potvrdili svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. EU je odlučna da ojača svoju podršku političkoj, ekonomskoj i socijalnoj transformaciji regiona. Partneri sa Zapadnog Balkana su ponovo potvrdili ovu perspektivu kao svoj čvrsti strateški izbor. Reforme je neophodno sprovesti efikasno i prema evropskim vrednostima i načelima i primeni vladavine prava.

Lideri EU takođe su istakli važnost dobrosusedskih odnosa, regionalne stabilnosti i međusobne saradnje. To uključuje provođenje bilateralnih sporazuma u ​​dobroj veri i sa opipljivim rezultatima, uključujući Sporazum iz Prespe. Takođe se odnosi na pronalaženje rešenja za bilateralne sporove i posvećivanje dodatnih napora pomirenju.

COVID-19

EU i Zapadni Balkan zajedno se bore protiv koronavirusa i njegovih posledica. EU aktivno podržava napore u borbi protiv epidemije koronavirusa i njegovog uticaja na društva i ekonomije. Partneri iz Zapadnog Balkana dali su dragocenu podršku tokom pandemije od strane EU.

Socijalno-ekonomski oporavak

Lideri su razmenili mišljenja o novoj fazi bliske saradnje kako bi se izborili sa značajnim socio-ekonomskim uticajem krize izazvane COVID-19. Kao sledeći korak, Evropska komisija se poziva da predstavi snažan ekonomski i investicioni plan za partnere u regionu koji ima za cilj da ojača ekonomije, istovremeno poboljšavajući njihovu konkurentnost, kako bi ih bolje povezao u regionu i sa EU. Kao rezultat toga, Zapadni Balkan bi trebao biti u stanju: da se u potpunosti poveže sa jedinstvenim tržištem EU, za otvaranje radnih mesta i preduzetničkih mogućnosti za poboljšanje poslovne i investicione klime. Promovisanje Zelene agende za Zapadni Balkan će ojačati digitalnu ekonomiju i povezanost.

Više detalja

Podeli

Comments are closed.