Žene heroine pandemije – Kad je svet stao one nisu

0

Svet jeste stao, ali neke hrabre žene su svojim aktivizmom i upornošću nastavile da čine važan deo ovog društva i da pomažu onima kojima je pomoć bila najpotrebnija. Izložba “Kada je svet stao, one nisu“ priča priče ovih žena, a otvorena je u Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu do 13. juna.

Selekcija umetničkih fotografija autora Igora Mandića predstavljaju deset žena iz Srbije različitih profesija koje su svojim primerom doprinele unapređenju našeg društva tokom krize uzrokovane virusom COVID-19. Izložba je praćena audio ispovestima fotorgafisanih žena, te ističe značajne napore koje su žene u Srbiji uopšte učinile tokom pandemije.

One su se pokazale kao stub društva, što i jesu, rekla je Aleksandra Miletić iz UN Women na otvaranju izložbe.

„To su žene aktivistkinje, žene različitih profesija koje su i ovog puta pokazale svoju snagu i svoju ulogu u društvu“, istakla je Miletić.

Jedna od tih žena je i Tatjana Stojšić Petković iz Kruga Vojvodine, koja je tokom pandemije bila psihološka podrška ženama sa invaliditetom koje su trpele porodično nasilje.

„Bilo je poziva bukvalno iz cele Srbije. Kada vam neko stavi ključ u bravu, a to je u ovom slučaju bila država, a vi morate da budete sa nekim ko je nasilan ili prosto s nekim kome ne možete da se obratite kada vam je teško, onda podrška koju sam pružala tim ženama je bila značajna“, rekla je Tatjana, čiju ispovest možete čuti i na izložbi.

Autor je ovu postavku osmislio u saradnji sa Sandrom Mandić, a uz podršku Kancelarije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), zajedno sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Republike Srbije, Delegacijom Evropske unije u Srbiji, EU info kutkom u Novom Sadu i Ambasadom Republike Francuske u Srbiji.

 

Podeli

Comments are closed.