Gradski muzej u Subotici priredio izložbu posvećenu Jevrejima

0

Izložbom “Svakodnevni život Jevreja u Subotici”, Gradski muzej doprinosi očuvanju bogatog nasleđa jevrejske zajednice u tom gradu, ali i šire.

Ukoliko posetite ovu izložbu temeljno ćete se upoznati sa životom, radom i zaslugama jevrejskih porodica trgovaca, industrijalaca, lekara, književnika. Autori izložbe kombinovali su građu iz zbirke Gradskog muzeja i Istorijskog arhiva, predstavljajući svedočanstva, dokumentaciju, različite predmete, kao i nameštaj koji su koristile stare jevrejske porodice.

Photo: RTV

Izložba na svojevrstan način predstavlja i istorijski pregled razvoja grada, pa se u Gradskom muzeju mogu videti i svedočanstva o Mikši Demetru u čijoj palati se sada i nalazi muzej, a nekada je tu bila poznata izdavačka kuća “Minerva” i novine “Nalpo”.

Posebne turističke atrakcije predstavljaju kuvar tradicionalnih jevrejskih jela, kao i mapa  znamenitih objekata koje su u Subotici izgradili Jevreji, kako prenosi RTV.

Photo: RTV

Izložba je deo projekta prekogranične saradnje „Ponovno otkrivanje, izlaganje i korišćenje skrivenog jevrejskog nasleđa Podunavlja”, podržanog od strane Evropske unije. U ovom poduhvatu učestvuju još i Segedin iz Mađarske, Banja Luka iz Bosne i Hercegovine, Galati i Temišvar iz Rumunije, Kotor iz Crne Gore, Murska Sobota iz Slovenije, Osijek iz Hrvatske i Regensburg iz Nemačke.

Opširnije o ovoj temi pogledajte u prilogu Radio televizije Vojvodine.

Podeli

Comments are closed.