Mini bageri iz Paraćina za evropsko tržište

0

„Danas je robotika i elektronika vezana za skoro sve hidraulične sisteme, svaki bager, svaka mašina koju vidite na gradilištu radi po sistemu hidraulike”, ponosno kaže Aleksandar Cvetković, direktor paraćinske firme Hydromag koja se bavi prodajom i servisom hidrauličnih delova ali i proizvodnjom mini mašina, bagera i utovarivača na hidraulični pogon jedinstvenih na srpskom tržištu.

Aleksandar, tridesetogodišnji Paraćinac počeo je da radi kao direktor Hydromag-a odmah nakon završetka studija ekonomije i za kratko vreme vlasniku preduzeća koji inače živi u Francuskoj, opravdao dato poverenje.

„Kada smo osnovali preduzeće 2015. godine bavili smo se pretežno prodajom i servisom hidrauličnih delova, ali već sledeće godine počinjemo da proizvodimo mini bagere za vršenje iskopa koji su karakteristični po efikasnosti i maloj težini koja ne prelazi 700 kg što omogućava rad u malim prostorima”, kaže Cvetković. Tada se proizvodnja vršila na starim univerzalnim mašinama koje su umnogome usporavale i otežavale rad. Veliki deo komponenti je Hydromag nabavljao od domaćih i stranih kooperanata što je često uzrokovalo probleme u kvalitetu i brzini isporuke a cena koštanja je bila visoka.

„Želja nam je bila da unapredimo postojeći proces i nabavimo savremenu opremu koja bi omogućila serijsku proizvodnju, ali to je iziskivalo velika sredstva koje preduzeće u tom momentu nije moglo da obezbedi”, kaže direktor Hydromaga.

Tada 2018. saznaje za javni poziv programa EU PRO preko koga mikro i mala preduzeća mogu da konkurišu za bespovratna sredstva Evropske unije. Prijavom na konkurs, Hydromag je aplicirao za mašine koje bi automatizovale proizvodnju i modifikovale postojeće proizvode.

Na osnovu dobre poslovne ideje i ispunjavanja uslova poziva preduzeće Hydromag je od Evropske unije dobilo donaciju od 30.000 evra i uz vlastito učešće od 24.331 evra nabavilo savremeni CNC strug.

Kako Aleksandar objašnjava sa novom savremom opremom sada sami izrađuju gotovo 25 odsto svih komponenti koje se ugrađuju u bagere pa su samim tim i povećali efikasnost i smanjili zavisnost od kooperanata.

Povećana efikasnost usled nabavke CNC mašine omogućila je širenje na tržištu pa samim tim uvođenje i druge i treće smene što je omogućilo zaposlenje još tri radnika.

„Započeli smo pojedinačnu, i serijsku proizvodnju i povećali mogućnosti za izvoz naših proizvoda. Pored mogućnosti da uposlimo nove radnike uveli smo i nove proizvode a samim tim i ostvarili bolji plasman na inostranom tržištu prvenstveno Francuskoj i Nemačkoj”, kaže Cvetković.

Jasmina Kuzmanović, kontrolorka kvaliteta u preduzeću Hydromag kaže da pomoću kontrolnih karti omogućavaju poboljšanje i unapređenje poslovanja, dok zaposleni kažu da u Paraćinu nema boljeg preduzeća za rad.

Hydromag, kao i više od 200 drugih preduzeća koje je EU podržala preko programa EU PRO imala su obavezu da sprovedu društveno odgovorne aktivnosti u svojoj zajednici. „Meni je ideja bila da privučemo mlade ljude jer na primer u Paraćinu postoji samo par mašinskih radionica poput naše, a neka od zanimanja poput CNC operatera su na ceni u inostranstvu dok  kod nas skoro da ne postoje.

Zato smo želeli da stipendiramo studente mašinstva iz naše opštine, ali kako buduće mašinskih inženjera nismo upeli da nađemo u Paraćinu stipendirali smo dva srednjoškolce mašinske struke i pomogli smo socijalno ugroženim porodicama”, kaže Aleksandar. U planu im je da inače dobru saradnja sa Mašinskom školom u Paraćinu dalje unaprede tako što će đaci dolaziti  na stručnu obuku i praksu i nauče da rade na savremenim mašinama.

Evropska unija je u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije preko programa EU PRO, koji sprovodi UNOPS, podržala preko 200 mikro i malih preduzeća i preduzetnika sa više od 4,3 miliona evra. Sredstva su iskorišćena za nabavku nove opreme uz koju su preduzeća unapredila proizvodnju i konkurentnost i otvorila nova radna mesta.

 

Podeli

Comments are closed.