Rekonstrukcija Fetislama privući će turiste

0

Rekonstrukcija tvrđave Fetislam privućiće veliki broj posetilaca i predstavlja nastavak ulaganja Evropske unije u očuvanje kulturnog nasleđa Srbije, rekao je šef Delegacije EU, ambasador Sem Fabrici, tokom posete Kladovu.

On je obišao projekte koje EU finansira kroz program „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“. Ambasador Fabrici podsetio je da podrška Evropske unije turističkom sektoru Srbije datira još pre pandemije kovida 19, sa ciljem  da se integrišu srpska privreda i bogato kulturno nasleđe.

Rekonstrukcija tvrđave Fetislam uveliko u toku. Revitalizacija obuhvata Varoš kapiju sa pratećim lagumima, kao i Mali Grad sa letnjom pozornicom, ulaznom kapijom i priobalnim kulama.

Prošlog decembra, još u jeku pandemije, onlajn smo potpisali ugovor o donaciji za početak radova na rekonstrukciji Tvrđave Fetislam. Danas sam posebno srećan što sam mogao da vidim kako se taj ugovor materijalizovao u konkretne radove. Kulturno nasleđe je veoma važno za EU. I ovo je nastavak tog ulaganja nakon završetka radova u Golupcu, Baču, Subotici. Rekonstrukcijom Fetislama će se privući veći broj posetilaca, ne samo domaćih već i inostranih. Upravo o vezi između kulturnog nasleđa i turizma razgovarao sam danas sa predsednikom Opštine Kladovo i zaključili smo da ovde u Kladovu postoje svi neophodni uslovi da se napravi jedna dobra, kombinovana ponuda koja će privući zaista veliki broj turista, a to su kultura, umetnost i gastronomija – sve u jednom.“, izjavio je Fabrici.

U toku zajedničke posete na Tvrđavi Fetislam,  Saša Nikolić, predsednik Opštine Kladovo, istakao je koliko je podrška Evropske unije značajna za Kladovo i region.  „Ovaj projekat jeste značajan za Opštinu Kladovo, ali je mnogo bitan i za celo Donje Podunavlje i istočnu Srbiju. Kladovo jeste grad koji prepoznaje turizam kao jedan od pokretača ekonomskog razvoja.“

Prilikom posete, ambasador Fabrici je posetio i dva domaćinstva koja su korisnici bespovratnih sredstava kroz projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“. I tu je rekao da je lepo videti da mali preduzetnici svojom inovativnošću i posvećenošću unapređuju lokalnu turističku ponudu. „Kroz sredstva projekta, turističko domaćinstvo koje sam danas obišao je prešlo sa korišćenja fosilnih goriva na solarnu energiju, što me dodatno raduje, s obzirom na važnost koju EU pridaje zelenoj agendi.“ , istakao je ambasador Fabrici.

Projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ usmeren je na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Projekat finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Podeli

Comments are closed.