Medicinske ustanove od EU dobile opremu vrednu skoro pola miliona evra

0

Vakcinacija protiv virusa korona uveliko traje u Srbiji, a da bi se uspešno sprovodila, potrebna je brojna oprema.  Posebno je značajno skladištiti vakcine na određen način, te se tako javila potreba za posebnom vrstom frižidera. Evropska unija (EU), uz pomoć Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), izašla je u susret tom zahtevu, te za 26 različitih zdravstvenih institucija širom Srbije obezbedila 32 zamrzivača i 33 frižidera.

Vrednost donacije iznosi skoro 490.000 evra.

Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, kao i Insitut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, zatim zavodi za javno zdravlje širom Srbije – u Beogradu, Subotici, Somboru, Pančevu, Čačku, Kraljeu, Ćupriji, Vranju, Pirotu, Valjevu… Čak 26 ustanova dobilo je potrebnu opremu tokom protekle sedmice.

Ipak, tu se pomoć ne završava: UNOPS je pokrenuo proceduru za nabavku još 12 uređaja za duboko zamrzavanje, koji će u narednom periodu biti isporučeni u šest zdravstvenih centara.

Primaoci ove opreme izrazili su veliku zahvalnost, kako za ovu konkretnu donaciju, tako i za pomoć koju od Evropske unije dobijaju od početka pandemije.

„Ponosan sam na to što smo postigli i kako smo to uradili usred pandemije koja se javlja jednom u sto godina. Činjenice i brojke su na našoj strani. Još u martu smo odmah usmerili 93 miliona evra za ekonomsku pomoć i preko 15 miliona evra posebno za potrebe zdravstvenog sistema.

Zahvaljujući tim sredstvima smo donirali Srbiji milione jedinica lične zaštitne opreme (maske, odela, rukavice), 140 trijažnih kontejnera, respiratore, koncentratore kiseonika, 32 potpuno opremljena saniteta i specijalnih vozila za dekontaminaciju, a dodatnih 200 srpskih zdravstvenih radnika je zaposleno od jula meseca iz sredstava EU. Potpisao sam dodatan paket bespovratne pomoći za zdravstvo od 2,6 miliona evra 30. decembra, kako bismo pomogli Srbiji da ima bezbedan i blagovremen ’hladni lanac’ za administriranje vakcina“, izjavio je nedavno, u intervjuu za „Blic“, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

Podeli

Comments are closed.