Pomoć Evropske Unije graničnoj policiji

eu-srbija-na-delu

Evropska unija je obezbedila dugoročnu pomoć Upravi granične policije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova koja je pomogla Srbiji da poveća stepen sigurnosti i obezbedi svojim građanima bezvizni režim za putovanje širom Evrope. Od 2001. godine za ovaj sektor je izdvojeno više od 45.5 miliona evra. Ova pomoć je rezultirala mnogobrojnim poboljšanjima, od kojih je najvažnija liberalizacija viznog režima za putovanje državljana Srbije u zemlje Šengenske zone.

Ministarstvu unutrašnjih poslova je pružena važna obuka i donirana oprema, što je omogućilo kvalitetniju kontrolu i sigurnost državnih granica Srbije, kao i veću bezbednost građana Srbije.

Evropskoj uniji pripada značajna uloga u opremanju Uprave granične policije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova, kroz projekte CARDS i IPA. Ovo je rezultiralo potpunim obnavljanjem voznog parka (komercijalnim i terenskim vozilima), kupovinom patrolnih čamaca za obezbeđivanje „plave granice“, nepokretne i pokretne opreme za video nadzor i druge kvalitetne opreme.

Projektom su pokriveni svi najvažniji granični prelazi u Srbiji, a posebna pažnja je posvećena prelazima Horgoš, Preševo, Batrovci i Dimitrovgrad.

  • Najneophodnija poboljšanja na graničnim prelazima (izgradnja i rekonstrukcija) su sprovedeni pomoću sredstava u iznosu od 25.5 miliona evra iz EU programa CARDS u periodu 2001-2006.
  • Tehnološka nadgradnja i obuka zaposlenih kako bi se unapredili standardi kontrole granica i informacioni sistem za kontrolu graničnih prelaza su podržani sa 21 milion evra.

Sada se kontrole na graničnim prelazima sprovode na profesionalan način, sa savremenom opremom nabavljenom pomoću fondova Evropske unije. Granice su otvorene za trgovinu i slobodno kretanje ljudi, ali u isto vreme, zatvorene za sve moguće kriminalne i nelegalne aktivnosti.

UNAPREĐENJE I SPAŠAVANJE ŽIVOTA

Osim profesionalne namene, mobilna oprema za kontrolu granica je često imala i ulogu u spašavanju ljudskih života. To je bio slučaj kada je sistem za mobilni video nadzor granice, doniran od strane EU, snimio majku sa detetom u pokušaju da pređe granicu preko teško prohodnog terena po nepovoljnim vremenskim uslovima (zima sa puno snega). Majka i dete su spaseni od sigurnog smrzavanja.

Oprema koju je donirala Evropska unija je zabeležila mnogobrojne pokušaje nelegalnog prelaska granice, spasavajući živote i omogućavajući početak istrage protiv kriminalnih grupa koje stoje iza trgovine ljudima.

Evropska unija će nastaviti da pruža pomoć ovom sektoru.


KONTAKT

Jelena Vasiljević, Pomoćnica Šefa Uprave granične policije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova,
E-mail jelena.vasiljevic@mup.gov.rs

eu-srbija-na-delu-baner-dole